Základ tvoří zelí, které nakrouháme, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a cibuli nakrájíme na půlkolečka nebo klidně na kostičky. Pro obměnu můžeme přidat najemno nastrouhaný kousek křenu, nahrubo nastrouhaný kedluben či červenou řepu.
2
Na každý jeden kilogram zeleninové směsi přidáme 1 lžičku soli, podle chuti několik špetek kmínu a hořčičného semínka. Všechnu zeleninu mačkáme a mícháme v míse, dokud nepustí šťávu.
3
Pak vše napěchujeme do sklenice a zatížíme, aby byla zelenina potopená pod puštěnou šťávou. Pokud je šťávy málo a zelenina není potopená, přidáme trochu převařené vody. Vše necháme v teple asi týden kvasit.
4
Takto vykvašenou zeleninu můžeme podávat jako salátovou přílohu k masu nebo přidat do čerstvého zeleninového salátu a podobně. Po vykvašení uchováme zeleninu v lednici, kde vydrží klidně několik týdnů.
Zadejte si do vyhledávače "nakládací nádoba" nebo se podívejte v domácích potřebách. Já používám raději jednu velkou nádobu než několik menších. Ale to je na každém, jak mu to vyhovuje :-)
Libuše
|4. 5. 2016 19:04
Speciální nádobu nepotřebujete. Stačí, zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem a v domácích potřebách zakoupíte pružinu na pickles, aby zelenina zůstala ve sklenici namačkaná. :-) :-)
Bara
|22. 3. 2016 20:23
Kde se dá koupit ta speciální nádoba?
Díky za info
Jsem moc ráda, že recept zaujal. Já jsem koupila ty dózy v e-shopu www.naseobchody.cz a mají je i v Orionu. Jsou opravdu šikovné ;-)
Petra
|2. 3. 2016 10:29
Děkuji za recept , tu pěknou nádobu můžete objednat tady ,já už ji mám doma :-) O:-)
http://www.xdomacnost.cz/
Jana
|26. 2. 2016 19:28
Udělala jsem na zkoušku z menšího množství a výsledek mne mile překvapil. Zeleninu budu takto nakládat určitě častěji. Také bych brala tu pěknou nádobu, musím se po ní poohlédnout :-)