• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Kvašené okurky
Napište svůj komentář k receptu

Kvašené okurky

autor: cubr
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kvašené okurky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurka
    • 2,50
      l voda
    • 4
      lžíce sůl vrchovaté
    • kopr
    • křen
    • česnek

Postup přípravy receptu

1
Do velké sklenice dáme okurky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kopr, kolečka křenu a 2-3 stroužky česneku. Necháme 9 dní kvasit při pokojové teplotě.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněné okurky

Plněné okurky

Okurky

Okurky

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mirek | 24. 7. 2016 09:05

    pěkně hnusné,slané jak sledi :-X

  • Milan | 6. 8. 2012 17:39

    Dodatek, tu bílou mázdru samozřejmě vyhodíte :-) Ta se nejí! ;-)

  • Milan | 6. 8. 2012 17:34

    Já je dělám jak je dělala už moje babička z Újezdu u Brna. Vodu svařím se solí, abych vyhnal chemii. Na litr vody poctivou plnou lžíci soli, to je tak akorát. Do pětilitrovky dám na dno patičku chleba (lépe zakvasí) kopr, vinný list. Kdo nemá vinný list, může nahradit višňovým) Vše samozřejmě řádně opláchnuté a vydrbané.Okurky před pokladením do lahve propíchám silnější jehlou, aby z nich lépe unikal plyn. Dále už prokládám jen koprem (množství nepřehnat) a vinným listem. Nahoře "zašprajcuji těmi největšími okurkami a přisypu jednu lžíci cukru, ten opět podpoří kvašení. Poté zaleji slaným lákem tak, aby bylo vše ponořené, nic nesmí ani čouhat ani plavat! Nenalévejte vrchovaté, hladina může během procesu malinko stoupnout. Dám na dobře zvolené místo, KDE SE S NIMI NEBUDE PO DOBU KVAŠENÍ HÝBAT !!! Pokud se sklenicí budete vrtět, ťukat na ni nedejbože hýbat, zpřetrháte řetězce kvasinek v nejhorším případě vám to přestane kvasit a budete mít jen slané "máčáky". Nahoře lehce překryjeme kvůli muškám. Já používám kulatou krabičku od másla - ideální. Když dobře zakvasí cca za tři čtyři dny seberu s hladiny bílou "mázdru" POZOR! Nepoužívejte kov! Dřevěnou nebo umělohmotnou lžící. Doba kdy jsou už jedlé je různá, dle teploty v místě kvašení, cca 7 - 11 dní, jak kdy. Při správném zakvašení již lák (ochutnávám brčkem) nesmí být vůbec slaný, ze všeho nejvíc připomíná chutí citronovou šťávu. Přeji všem dobrou chuť a připomínám - při kvašení nehýbat nádobou! :-) <3

  • Milan | 6. 8. 2012 17:16

    To máte dle teploty při které je necháte kvasit. V pokojové teplotě je to rychlejší než v chladnu. Teď v těch vedrech jsem je měl při kuchyňské teplotě za sedm dní akorát.

  • jana sevcikova | 4. 8. 2012 10:27

    kvasaky zraji asi 7/10dni

  • Olga | 31. 3. 2008 18:58

    P.Klára, to je výborný nápad zabaliť chlebovú kôrku do plátna, lebo častým vyberaním uhoriek z pohára sa úplne kôrka "rozprple" a je to dosť negustiozne. Už to budem robiť tak ako Vy.Ďakujem za dobrý nápad.

  • Klára Keselyova | 30. 3. 2008 22:17

    Olga, tiež robím v sezone kvašáky podobne ako Vy. Tú clebovú kôrku, /ja dávammalú patku z chleba/ zabalím do čistého bieleho plátna, položím na vrch ohariek a cez to zalievam.Keď sú vykysnuté chlieb aj s plátnom odstránim a môžu sa konzumovať. Keď ich je veľa, hotové uharky vyberiem,nálev precedím cezgázu, uhorky rozdelím do 0,7 l fliaš, zalejem precedeným nálevo uzavriem na pevo víčkom, odložím na chladné miesto a niekedy máme aj celú zimu. Klára

  • Olga | 30. 3. 2008 19:35

    Kvašáky robievam aj ja,tak ako píšeDáša,ale ešte pridávam aj cesnak.Uhorky ešte v strede narežem a zrežem aj kúsok z jedneho a druhého konca aby dobre prešla chuť zo všetkých korenín a rýchlejšie začali kvasiť.Na rýchlejšie kvasenie dávam aj pár kúskov chlebovej kôrky a v izbovej teplote začnú rýchlo kvasiť, takže na štvrtý denˇsa dajú konzumovať. Musia sa ale čím prv zjesť, lebo tá chlebová kôrka nevyzerá v tom potom veľmi lákavo. Ale uhorky majú výbornú chuť.Tento recept mám od polskej priateľky, v čase uhoriek ho robievam často a hlavne keď uhorky už prestávajú rásť a už nemajú taký pekný tvar a keď sú také okrúhlejšie ,súdkovité.

  • Dáša Žádníková | 30. 7. 2007 09:53

    Já dělám "kvašáky" následovně: okurky,kopr,višňový list,vinný list,křen,sůl - tu rozpustím ve vodě a vznikne tak slaný nálev, kterým okurky ve sklenici zaleju.Jsou výborné a lepší jsem ještě neochutnala.Křen jim dodá ten správný říz!

  • Eva Dolenska | 26. 8. 2006 12:28

    Zajímá mně doba po kterou mají kvašáky zrát ... děkuji z a odpověď.

  • Hana Lorencová | 3. 8. 2006 19:12

    Můj tatínek dělá "kvašáky" takhle: okurky, křenové listí, višňové listí, listy z vinné révy, kopr, cibule, sůl. Proloží okurky, prosolí, zalije vodou a zatíží.

  • Ján Kekeňák | 3. 8. 2006 15:44

    Kvasené uhorky možno urobiť v širokej palete chutí,napr. len uhorky a zeler, len uhorky a kôpor,len uhorky a cesnak, alebo Zmes: uhorky, kôpor, mrkva, cibuľa, chren

  • Martin Hanzlík | 14. 12. 2005 17:17

    Souhlasím s S Čechem,ale doporučuji nepropichovat a sůl rozpustit nejdříve ve vodě

  • S Čech | 29. 6. 2004 20:55

    Doporučuji okurky nekolikrát propíchnout jehlicí,místo křenu několik višňových listů a l -2 listo vinné révy.Česnek ne!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování okurek
Zdravě i chutně Zelenina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kopr Křen Okurka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celozrnné sušenky

Celozrnné sušenky

Slavnostní bramborová kaše

Slavnostní bramborová kaše

Bramborový oběd

Bramborový oběd

Mufloní kýta

Mufloní kýta

Pravé italské tiramisu II.

Pravé italské tiramisu II.

Špenátovka

Špenátovka

Boloňské tousty

Boloňské tousty

Karbanátky s cuketou

Karbanátky s cuketou

Bábovka (buchta, dort) z červené řepy s čokoládou - vláčná

Bábovka (buchta, dort) z červené řepy…

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

43
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu
29
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
22
Jogurtová zálivka s česnekem a kari
Jogurtová zálivka s…
20
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Čočkové ragú
Čočkové ragú

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Kate a William zuří! Tohle už je opravdu přes čáru

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Zemřel Tchéky Karyo (†72)! Hvězdu Brutální Nikity, Nezvěstných i Bonda zabila rakovina

Zemřel Tchéky Karyo (†72)! Hvězdu Brutální Nikity, Nezvěstných i Bonda zabila rakovina

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

  • Recepty.cz
  • Kvašené okurky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact