• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Kvašené okurky
Napište svůj komentář k receptu

Kvašené okurky

autor: cubr
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kvašené okurky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurka
    • 2,50
      l voda
    • 4
      lžíce sůl vrchovaté
    • kopr
    • křen
    • česnek

Postup přípravy receptu

1
Do velké sklenice dáme okurky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kopr, kolečka křenu a 2-3 stroužky česneku. Necháme 9 dní kvasit při pokojové teplotě.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněné okurky

Plněné okurky

Okurky

Okurky

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mirek | 24. 7. 2016 09:05

    pěkně hnusné,slané jak sledi :-X

  • Milan | 6. 8. 2012 17:39

    Dodatek, tu bílou mázdru samozřejmě vyhodíte :-) Ta se nejí! ;-)

  • Milan | 6. 8. 2012 17:34

    Já je dělám jak je dělala už moje babička z Újezdu u Brna. Vodu svařím se solí, abych vyhnal chemii. Na litr vody poctivou plnou lžíci soli, to je tak akorát. Do pětilitrovky dám na dno patičku chleba (lépe zakvasí) kopr, vinný list. Kdo nemá vinný list, může nahradit višňovým) Vše samozřejmě řádně opláchnuté a vydrbané.Okurky před pokladením do lahve propíchám silnější jehlou, aby z nich lépe unikal plyn. Dále už prokládám jen koprem (množství nepřehnat) a vinným listem. Nahoře "zašprajcuji těmi největšími okurkami a přisypu jednu lžíci cukru, ten opět podpoří kvašení. Poté zaleji slaným lákem tak, aby bylo vše ponořené, nic nesmí ani čouhat ani plavat! Nenalévejte vrchovaté, hladina může během procesu malinko stoupnout. Dám na dobře zvolené místo, KDE SE S NIMI NEBUDE PO DOBU KVAŠENÍ HÝBAT !!! Pokud se sklenicí budete vrtět, ťukat na ni nedejbože hýbat, zpřetrháte řetězce kvasinek v nejhorším případě vám to přestane kvasit a budete mít jen slané "máčáky". Nahoře lehce překryjeme kvůli muškám. Já používám kulatou krabičku od másla - ideální. Když dobře zakvasí cca za tři čtyři dny seberu s hladiny bílou "mázdru" POZOR! Nepoužívejte kov! Dřevěnou nebo umělohmotnou lžící. Doba kdy jsou už jedlé je různá, dle teploty v místě kvašení, cca 7 - 11 dní, jak kdy. Při správném zakvašení již lák (ochutnávám brčkem) nesmí být vůbec slaný, ze všeho nejvíc připomíná chutí citronovou šťávu. Přeji všem dobrou chuť a připomínám - při kvašení nehýbat nádobou! :-) <3

  • Milan | 6. 8. 2012 17:16

    To máte dle teploty při které je necháte kvasit. V pokojové teplotě je to rychlejší než v chladnu. Teď v těch vedrech jsem je měl při kuchyňské teplotě za sedm dní akorát.

  • jana sevcikova | 4. 8. 2012 10:27

    kvasaky zraji asi 7/10dni

  • Olga | 31. 3. 2008 18:58

    P.Klára, to je výborný nápad zabaliť chlebovú kôrku do plátna, lebo častým vyberaním uhoriek z pohára sa úplne kôrka "rozprple" a je to dosť negustiozne. Už to budem robiť tak ako Vy.Ďakujem za dobrý nápad.

  • Klára Keselyova | 30. 3. 2008 22:17

    Olga, tiež robím v sezone kvašáky podobne ako Vy. Tú clebovú kôrku, /ja dávammalú patku z chleba/ zabalím do čistého bieleho plátna, položím na vrch ohariek a cez to zalievam.Keď sú vykysnuté chlieb aj s plátnom odstránim a môžu sa konzumovať. Keď ich je veľa, hotové uharky vyberiem,nálev precedím cezgázu, uhorky rozdelím do 0,7 l fliaš, zalejem precedeným nálevo uzavriem na pevo víčkom, odložím na chladné miesto a niekedy máme aj celú zimu. Klára

  • Olga | 30. 3. 2008 19:35

    Kvašáky robievam aj ja,tak ako píšeDáša,ale ešte pridávam aj cesnak.Uhorky ešte v strede narežem a zrežem aj kúsok z jedneho a druhého konca aby dobre prešla chuť zo všetkých korenín a rýchlejšie začali kvasiť.Na rýchlejšie kvasenie dávam aj pár kúskov chlebovej kôrky a v izbovej teplote začnú rýchlo kvasiť, takže na štvrtý denˇsa dajú konzumovať. Musia sa ale čím prv zjesť, lebo tá chlebová kôrka nevyzerá v tom potom veľmi lákavo. Ale uhorky majú výbornú chuť.Tento recept mám od polskej priateľky, v čase uhoriek ho robievam často a hlavne keď uhorky už prestávajú rásť a už nemajú taký pekný tvar a keď sú také okrúhlejšie ,súdkovité.

  • Dáša Žádníková | 30. 7. 2007 09:53

    Já dělám "kvašáky" následovně: okurky,kopr,višňový list,vinný list,křen,sůl - tu rozpustím ve vodě a vznikne tak slaný nálev, kterým okurky ve sklenici zaleju.Jsou výborné a lepší jsem ještě neochutnala.Křen jim dodá ten správný říz!

  • Eva Dolenska | 26. 8. 2006 12:28

    Zajímá mně doba po kterou mají kvašáky zrát ... děkuji z a odpověď.

  • Hana Lorencová | 3. 8. 2006 19:12

    Můj tatínek dělá "kvašáky" takhle: okurky, křenové listí, višňové listí, listy z vinné révy, kopr, cibule, sůl. Proloží okurky, prosolí, zalije vodou a zatíží.

  • Ján Kekeňák | 3. 8. 2006 15:44

    Kvasené uhorky možno urobiť v širokej palete chutí,napr. len uhorky a zeler, len uhorky a kôpor,len uhorky a cesnak, alebo Zmes: uhorky, kôpor, mrkva, cibuľa, chren

  • Martin Hanzlík | 14. 12. 2005 17:17

    Souhlasím s S Čechem,ale doporučuji nepropichovat a sůl rozpustit nejdříve ve vodě

  • S Čech | 29. 6. 2004 20:55

    Doporučuji okurky nekolikrát propíchnout jehlicí,místo křenu několik višňových listů a l -2 listo vinné révy.Česnek ne!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Okurky
Zdravě i chutně Zelenina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kopr Křen Okurka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Špagety zapečené se sýrem

Špagety zapečené se sýrem

Zelné závitky s mletým masem

Zelné závitky s mletým masem

Kokosová bábovka III.

Kokosová bábovka III.

Bazalkové kuře s ořechy

Bazalkové kuře s ořechy

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Potahovací hmota

Potahovací hmota

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Květákové řízky

Květákové řízky

Salát z pekingského zelí - zdravě a chutně

Salát z pekingského zelí - zdravě a…

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

67
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
48
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
31
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
28
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
20
Zelný salát se zeleninou
Zelný salát se zeleninou

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Blesk.cz Prestižní CarTec party ve Varech: Rozzáření Chladovi a »recyklovaná« Dragounová

Prestižní CarTec party ve Varech: Rozzáření Chladovi a »recyklovaná« Dragounová

SportRevue.cz FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: &#039;Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...&#039;

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: &#039;Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...&#039;

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

  • Recepty.cz
  • Kvašené okurky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact