• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kvašené okurky
Napište svůj komentář k receptu

Kvašené okurky

autor: cubr
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kvašené okurky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • okurka
    • 2,50
      l voda
    • 4
      lžíce sůl vrchovaté
    • kopr
    • křen
    • česnek

Postup přípravy receptu

1
Do velké sklenice dáme okurky, zalijeme vodou, přidáme sůl, kopr, kolečka křenu a 2-3 stroužky česneku. Necháme 9 dní kvasit při pokojové teplotě.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Plněné okurky

Plněné okurky

Okurky

Okurky

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mirek | 24. 7. 2016 09:05

    pěkně hnusné,slané jak sledi :-X

  • Milan | 6. 8. 2012 17:39

    Dodatek, tu bílou mázdru samozřejmě vyhodíte :-) Ta se nejí! ;-)

  • Milan | 6. 8. 2012 17:34

    Já je dělám jak je dělala už moje babička z Újezdu u Brna. Vodu svařím se solí, abych vyhnal chemii. Na litr vody poctivou plnou lžíci soli, to je tak akorát. Do pětilitrovky dám na dno patičku chleba (lépe zakvasí) kopr, vinný list. Kdo nemá vinný list, může nahradit višňovým) Vše samozřejmě řádně opláchnuté a vydrbané.Okurky před pokladením do lahve propíchám silnější jehlou, aby z nich lépe unikal plyn. Dále už prokládám jen koprem (množství nepřehnat) a vinným listem. Nahoře "zašprajcuji těmi největšími okurkami a přisypu jednu lžíci cukru, ten opět podpoří kvašení. Poté zaleji slaným lákem tak, aby bylo vše ponořené, nic nesmí ani čouhat ani plavat! Nenalévejte vrchovaté, hladina může během procesu malinko stoupnout. Dám na dobře zvolené místo, KDE SE S NIMI NEBUDE PO DOBU KVAŠENÍ HÝBAT !!! Pokud se sklenicí budete vrtět, ťukat na ni nedejbože hýbat, zpřetrháte řetězce kvasinek v nejhorším případě vám to přestane kvasit a budete mít jen slané "máčáky". Nahoře lehce překryjeme kvůli muškám. Já používám kulatou krabičku od másla - ideální. Když dobře zakvasí cca za tři čtyři dny seberu s hladiny bílou "mázdru" POZOR! Nepoužívejte kov! Dřevěnou nebo umělohmotnou lžící. Doba kdy jsou už jedlé je různá, dle teploty v místě kvašení, cca 7 - 11 dní, jak kdy. Při správném zakvašení již lák (ochutnávám brčkem) nesmí být vůbec slaný, ze všeho nejvíc připomíná chutí citronovou šťávu. Přeji všem dobrou chuť a připomínám - při kvašení nehýbat nádobou! :-) <3

  • Milan | 6. 8. 2012 17:16

    To máte dle teploty při které je necháte kvasit. V pokojové teplotě je to rychlejší než v chladnu. Teď v těch vedrech jsem je měl při kuchyňské teplotě za sedm dní akorát.

  • jana sevcikova | 4. 8. 2012 10:27

    kvasaky zraji asi 7/10dni

  • Olga | 31. 3. 2008 18:58

    P.Klára, to je výborný nápad zabaliť chlebovú kôrku do plátna, lebo častým vyberaním uhoriek z pohára sa úplne kôrka "rozprple" a je to dosť negustiozne. Už to budem robiť tak ako Vy.Ďakujem za dobrý nápad.

  • Klára Keselyova | 30. 3. 2008 22:17

    Olga, tiež robím v sezone kvašáky podobne ako Vy. Tú clebovú kôrku, /ja dávammalú patku z chleba/ zabalím do čistého bieleho plátna, položím na vrch ohariek a cez to zalievam.Keď sú vykysnuté chlieb aj s plátnom odstránim a môžu sa konzumovať. Keď ich je veľa, hotové uharky vyberiem,nálev precedím cezgázu, uhorky rozdelím do 0,7 l fliaš, zalejem precedeným nálevo uzavriem na pevo víčkom, odložím na chladné miesto a niekedy máme aj celú zimu. Klára

  • Olga | 30. 3. 2008 19:35

    Kvašáky robievam aj ja,tak ako píšeDáša,ale ešte pridávam aj cesnak.Uhorky ešte v strede narežem a zrežem aj kúsok z jedneho a druhého konca aby dobre prešla chuť zo všetkých korenín a rýchlejšie začali kvasiť.Na rýchlejšie kvasenie dávam aj pár kúskov chlebovej kôrky a v izbovej teplote začnú rýchlo kvasiť, takže na štvrtý denˇsa dajú konzumovať. Musia sa ale čím prv zjesť, lebo tá chlebová kôrka nevyzerá v tom potom veľmi lákavo. Ale uhorky majú výbornú chuť.Tento recept mám od polskej priateľky, v čase uhoriek ho robievam často a hlavne keď uhorky už prestávajú rásť a už nemajú taký pekný tvar a keď sú také okrúhlejšie ,súdkovité.

  • Dáša Žádníková | 30. 7. 2007 09:53

    Já dělám "kvašáky" následovně: okurky,kopr,višňový list,vinný list,křen,sůl - tu rozpustím ve vodě a vznikne tak slaný nálev, kterým okurky ve sklenici zaleju.Jsou výborné a lepší jsem ještě neochutnala.Křen jim dodá ten správný říz!

  • Eva Dolenska | 26. 8. 2006 12:28

    Zajímá mně doba po kterou mají kvašáky zrát ... děkuji z a odpověď.

  • Hana Lorencová | 3. 8. 2006 19:12

    Můj tatínek dělá "kvašáky" takhle: okurky, křenové listí, višňové listí, listy z vinné révy, kopr, cibule, sůl. Proloží okurky, prosolí, zalije vodou a zatíží.

  • Ján Kekeňák | 3. 8. 2006 15:44

    Kvasené uhorky možno urobiť v širokej palete chutí,napr. len uhorky a zeler, len uhorky a kôpor,len uhorky a cesnak, alebo Zmes: uhorky, kôpor, mrkva, cibuľa, chren

  • Martin Hanzlík | 14. 12. 2005 17:17

    Souhlasím s S Čechem,ale doporučuji nepropichovat a sůl rozpustit nejdříve ve vodě

  • S Čech | 29. 6. 2004 20:55

    Doporučuji okurky nekolikrát propíchnout jehlicí,místo křenu několik višňových listů a l -2 listo vinné révy.Česnek ne!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Okurky
Zdravě i chutně Zelenina Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kopr Křen Okurka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Magdiny plátky

Magdiny plátky

Rizoto z mletého masa

Rizoto z mletého masa

Tvarohové šátečky na sladko i na slano

Tvarohové šátečky na sladko i na slano

Rajská omáčka, která se musí povést

Rajská omáčka, která se musí povést

Sýrové kuličky-smažené

Sýrové kuličky-smažené

Hrachová polévka s domácími houstičkami

Hrachová polévka s domácími…

Krkovička pečená s játry a cibulí

Krkovička pečená s játry a cibulí

Játra (nejen) se žampiony

Játra (nejen) se žampiony

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem

Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným…

Doporučujeme

15 minut
Papriková frittata

Papriková frittata

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

146
Koprová omáčka v netradičním pojetí
Koprová omáčka v…
79
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
76
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
55
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
46
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to pískorky?
Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to…
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
AHA.cz Brzobohatá tvrdě narazila! Režim jako v base a drsné zákazy

Brzobohatá tvrdě narazila! Režim jako v base a drsné zákazy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Denní horoskop na čtvrtek 22. 5. 2025: Kdo by si měl dát pozor na kritiku a koho čeká zkouška v práci?

Denní horoskop na čtvrtek 22. 5. 2025: Kdo by si měl dát pozor na kritiku a koho čeká zkouška v práci?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Divoký mejdan na počest Jiřího Bartošky (†78): Svědectví, co se dělo uvnitř!

Divoký mejdan na počest Jiřího Bartošky (†78): Svědectví, co se dělo uvnitř!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Kvašené okurky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact