ks
cibule
Nastrouhaná (nebo 2 lžíce šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžíce rumu)
Druhá část postupu
300
g
žitná mouka
250
ml
teplá voda
Postup přípravy receptu
1
Do větší mísy nasypejte 250 g žitné mouky, zalejte vlažnou vodou a zamíchejte nastrouhanou cibuli (případně některou z variant). Mísu vložte do mikrotenového sáčku a nechte v klidu při asi 30 °C odpočívat tři dny. Pak kvásek smíchejte s dalšími 300 g žitné mouky a 250 ml teplé vody. Povrch uhlaďte a opět těsto vraťe do sáčku asi na 12 hodin. Teplota už také stačí nižší, kolem 20 °C. Takto vznikne hotový kvas, který se používá do chlebového těsta.
2
Je možné vždy udělat o jednu desetinu kvasu víc a ten uschovat v lednici, kde vydrží několik dní. Při dalším pečení se chleba opět smíchá s 300 g žitné mouky a čtvrtlitrem teplé vody, další postup je stejný.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Celina Polívková
|2. 4. 2008 13:17
Tak jsem vyrobila kvásek z pšeničné mouky. Dočetla jsem se, že pšeničná mouka spíše podléhá hnilobným procesům, a tak se kvásek nemá příliš udržovat. Použila jsem ho tedy celý. Chleba byl skvělý, ale možná v něm bylo moc kvásku. Nevíte někdo, v jakém poměru se kvásek do mouky přidává?
Celina Polívková
|16. 3. 2008 18:40
Zkoušel jste někdo kvásek i z jiné mouky než žitné? Je to možné nebo se objevují potíže?
rea
|17. 12. 2007 11:46
Ideální pro kynutí v zimě, rozdělávání kvásku ap. je v zimě trouba - nechám tam svítit světýlko, které troubu ohřeje tak akorát. Kvas, který jsem si založila před rokem, mám dodnes. Při každém pečení chleba si trochu těsta odeberu a uschovám v ledničce.
jaja 13
|8. 9. 2006 19:05
Našla jsem si místo v kuchyni, takové neobvyklé, ale kvásku se tam daří - na ledničce u zadní stěny.
Tereza B.
|7. 7. 2006 10:27
Máte skúsenosti aj so "žitným kváskem" v prášku ?
Abies Alba
|29. 5. 2006 13:02
Anndy KV: Mně to na lince nejde, protože máme doma celkem chladno i v létě, proto to jižní okno. Ale jinak co vím, tak spoustě lidí to funguje stejně jako tobě na lince. :) Přeju hodně zdaru při zadělávání kvásku a pečení kváskového chleba. :)
Anndy KV
|28. 5. 2006 22:09
kvásek nechávám v kuchyni na lince a v pohodě
Abies Alba
|28. 5. 2006 18:42
Mám troubu, kde se dá nastavit teplota na 35 °C, ale dělám to tak, že mísu s kváskem uložím na jižní okno. :o)) A v zimě k topení. :)
Dušan
|28. 5. 2006 16:09
Kde je možné uložiť misu, aby bola pri teplote 30°C tri dni?