ks
červená chilli paprička
méně pálivá, větší - nebo beraní roh
zázvor
půl cm, oloupaný, nakrájený na plátky
2
lžíce
med
400
g
krůtí maso
nakrájené na nudličky
Pikantní mrkev
sůl
5
ks
mrkev
střední
1
lžíce
olivový olej
2
stroužek
česnek
chilli
půl lžičky - podle chuti a páivosti můžete přidat nebo ubrat
3
lžička
citronová šťáva
1
lžička
mletý kmín
1
ks
červená chilli paprička
podle chuti a pálivosti můžete přidat nebo ubrat
zázvor
asi půl cm, nakrájený na tenké plátky
Postup přípravy receptu
1
Začněte s mrkví - její příprava trvá nejdéle. (http://www.recepty.cz/recept/pikantni-korenena-mrkev-157207?_fid=9db3)
2
Na pánev nalijte olivový olej. Přidejte nasekaný česnek, zázvor a chilli papričku. Teprve pak plotýnku zapněte - chutě se lépe uvolní. Krátce orestujte (cca 1-2 minutky). Mezitím si oloupejte mrkve a nakrájejte je na šikmé plátky (0,5 - 1 cm široké). Na pánev přidejte kmín, chilli, vhoďte mrkev. Promíchejte, přisolte a podlijte asi půl hrnkem vody. Nechte dusit pod pokličkou 10-15 minut, občas promíchejte a podle potřeby můžete přidat ještě trošku vody.
Mrkev by měla být stále trošku křupavá, v žádném případě rozvařená. Sundejte poklici, tekutina by měla být zredukovaná a v této fázi můžete přidat šťávu z citronu.
4
Promíchejte a můžete podávat - jako chuťovku nebo zeleninovou přílohu k jídlu. Podle chuti můžete chilli ubrat nebo přidat. Hodně také záleží na kvalitě chilli koření a druhu chilli papričky.
Když se vám mrkev dělá pod pokličkou, nalijte na jinou pánev olivový olej. Přidejte nasekaný česnek, zázvor a papričku a pak olej zahřejte. Přidejte maso nakrájené na plátky, zakápněte sojovkou a přidejte med. Pokud vám maso pustí během restování šťávu, slijte ji do hrnku a můžete ji použít na kuskus. Orestujte, dokud maso nezezlátne.
6
Do skleněné/plechové mísy nasypte hrnek kuskusu, přidejte máslo, sůl a pepř a zalijte 2 hrnky horké vody (nebo jeden a půl vody a půl hrnku šťávy z masa). Zakryjte talířem a nechte tekutinu vstřebat. Nakypřete vidličkou. Kuskus můžete připravit také podle návodu na obalu nebo tak, jak jste zvyklí.
mě osobně moc chutnalo, s pálivými papričkami jsem musela opatrně, naštěstí jsem to nepřehnala :-) ostatní strávníci postrádali nějákou omáčku, ale to mě osobně nevadilo, protože kuskus nebyl suchý, díky přidanému máslu :-)