Omyté kuře vložíme do 3/4 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a potom přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření a společně vaříme do měkka.
2
Mezitím si připravíme domácí nudle: mouku prosijeme na vál, přidáme vejce, 1 lžíci vody a špetku soli. Vypracujeme těsto, které rozválíme na tenký plát a necháme zaschnout. Potom těsto rozkrájíme na stejně široké pásy, dáme je na sebe a ostrým nožem krájíme tenké nudličky. Vložíme je do vroucí vody a asi 3 minuty vaříme. Hotové propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
3
Když je maso měkké, vyjmeme ho spolu se zeleninou a kořením. Kuře obereme, maso nakrájíme na kostičky, zeleninu na nudličky, vývar dochutíme solí a pepřem. Polévku s masem, vařenou zeleninou a nudlemi ozdobíme zelenou petrželkou.
Polévka je výborná ... já dávám více mrkve, kterou máme rádi a přidám ještě 2 kousky česneku ...
helča
|25. 1. 2012 11:43
přesně tak, lidi chtějí pořád zkoušet něco nového, ale klasika je klasika. Pokud budu chtít zeleninovou polévku, dám tam zeleninu. :-D :-)
Jana
|23. 12. 2011 12:13
Já dávám ještě jedno nebo dvě krásně červené rajčátka z naší zahrádka kvůli barvě. Vždy v létě je vcelu namrazím a pak jen vytáhnu a šopnu do polévky a ta má pak krásnou sytou barvu...
Na vývar používám kuřecí ořezy, dávám více kuliček nového koření a celý pepř, nesolím špetkou, ale tak, aby byl vývar slaný. Mrkve také alespoň 2, to samé petržel, naopak celeru stačí 1/4.
Dcera jí miluje ještě s kuličkama růžičkové kapusty :-)
Anonym
|17. 3. 2007 10:16
Nevím kdo psal tyhle komentáře ale určitě o vaření nic nevěděl kromě toho posledního já jsem profesionální šéf kuchař a někdy se na tyhle stránky rád podívám pro nové nápady neříkám že tu najdu co hledám spíš ne ale tenhle recept je klasický!!!!!vařím už spoustu let ale nikdy jsem se nesetkal s tím,že do vývaru někdo by dal papriku či houby lidi zpamatujte se tohle je vývar a nééé zeleninová polevka to se zase potom musíte podívat na jiný recept!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mila
|4. 2. 2007 15:45
My jsme zeleninovy a v polevce vzdy stoji lzice Zeleniny davam velmi hodne (napr. 4 mrkve, 2 petrzele, pul velkeho celeru, kedlubna...) a vzdycky zjistim, ze mame maly hrnec Nechavam vetsi kusy napr. mrkev a petrzel jen napul nebo ctrvrtky a celer atd. na vetsi hranole cca 4cmx1.5cm. Zjistite, ze zelenina je velmi chutna
Datel Černý
|29. 11. 2006 14:53
Souhlasím s DI, já bych dal ještě víc mrkve a méně celeru
Di
|29. 11. 2006 10:42
Vůbec ne, anonyme. Čím více zeleniny, tím je polévka lepší. Do polévky jí nakonec nemusíme krájet všechnu. Navíc můžeme přidat pórek a dokonce i papriku (máme-li třeba již nějakou "zvadlou"), případně pár plátků sušených hub.
Anonym
|28. 11. 2006 22:33
Nic ve zlém, ale toho celeru a petržele je v tomto receptu ne na jeden, ale nejmíň na pět hrnců polévky.
KAMILA PILAŘOVÁ
|6. 1. 2005 11:58
MNÁÁM--DĚLÁVALA MI JÍ MAMINKA,MOC DOBRÁ POLÉVKA DOPORUČUJI VYZKOUŠET.DOMÁCÍ NUDLE..NENI NAD NĚ.Kamča