koření na kuře
nebo sladká paprika, drcený kmín, pepř...
sůl
1
lžíce
máslo
plnější
brambory
menší, pro cca 4 osoby
Postup přípravy receptu
1
Větší kuřecí stehna očistíme a do vrchní části uděláme nad kostí hlubokou kapsu, kterou naplníme hotovou šlehanou sekanou (např. z Globusu). Stehna nemusíme nijak zajišťovat, náplň v kuřeti bez problémů zůstane, maximálně během pečení maličko povyleze. Stehna okořeníme a mírně osolíme, naskládáme do pekáčku s pokrájenou cibulí a česnekem, přidáme lžíci másla a podlijeme troškou vody.
Pekáček zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 35-40 minut. Pak do pekáčku pod stehna nasypeme očištěné menší brambory a mírně je osolíme (dle slanosti výpeku), větší brambory můžeme přepůlit, nové brambory nemusíme loupat, stačí dobře vydrbat kartáčkem. K bramborám můžeme vložit například i snítku rozmarýnu nebo tymiánu.
Pekáček již necháme odklopený a dopékáme do změknutí brambor a zezlátnutí stehen. Podle potřeby podléváme, je-li třeba a stehna přeléváme výpekem.
4
Návštěva přivezla syrovou šlehanou sekanou, na kterou se nedostalo, protože masa na gril bylo dostatek, tak jsem přemýšlel co s ní. Z grilování zbyla ještě syrová nevykostěná stehna, tak se nabízel tento rychlý způsob, jak jí zkonzumovat a výsledek byl výborný, oběd chutnal všem.