Špízy: kuře zbavíme kůže a vykostíme (kdo se s tím nechce dělat, může si koupit chlazené prsní a stehenní řízky). Maso nakrájíme na menší stejné kostičky, aby se nám při grilování dobře udělalo i vevnitř a dáme do mísy.
2
V druhé míse smícháme 2:1 kečup s olejem metličkou. Přidáme utřený česnek, šťávu z půlky citronu, bazalku, kterou trochu promneme mezi prsty, pepřové koření, cayenský a černý pepř dle toho, jak moc to chceme pikantní (tzn. průběžně ochutnávat), drcený kmín a koření na rožnění. Dobře promícháme a vylijeme na maso. Znovu dobře promícháme, aby se marináda dostala rovnoměrně na všechno maso a necháme v lednici marinovat nejlépe 2 dny.
3
Ráno před grilováním maso vyndáme a rozdělíme na 10 stejných hromádek. Anglickou slaninu rozkrájíme na tenčí plátky a ty pak na malé kostičky, aby moc nevyčuhovaly mezi masem. Z anglické si rovněž uděláme 10 stejných hromádek a pak už jen na střídačku napichujeme na špejle. Polejeme zbylou marinádou, která nám zůstane v míse a vrátíme zpět do lednice ještě trochu uležet.
4
Omáčka k masu: ráno před grilováním smícháme jogurt a majonézu, přidáme utřený česnek a 1 koření a necháme několik hodin uležet. Pokud se nám to zdá málo výrazné, přisypeme ještě trochu z druhého balíčku koření.
5
Podáváme s čerstvým chlebem a nakrájenou zeleninou
Děkuji za tento recept. Poprvé jsem se pustila do grilování sama a i rodiče od přítele byli nadšeni. Příště tak zkusím naložit veřové masíčko a i dresig je super. Dávam za 1 ;-)
Blanka Plašilová
|13. 7. 2007 22:58
Příští víkend máme oslavy a budeme grilovat,určitě vyzkoušíme,vypadá to zajímavě,pak podám zprácu,jak to dopadlo! Děkuji za tip
Marta Bochezová
|13. 7. 2007 07:36
Ještě jsem zapomněla napsat, že když to vyrábím z celého kuřete, vkládám do marinády i obě křídla. A ze zbytku uvařím výborný vývar :o) - zužitkujete prostě celé kuře :o) M
Ňaňa
|12. 7. 2007 06:48
Vypadá to móóóc dobře vyzkouším zcela určitě!! Díky