Grilované či opečené kuřecí maso, naložené ve vynikající kořeněné marinádě z oleje, citronové šťávy, medu a česneku, podávané s hummusem, naloženou cibulí a pitou, si zamilujete.
Připravte si marinádu. Do mísy vymačkejte šťávu z citronů, přidejte med, olivový olej a vše metličkou dobře promíchejte. Prolisujte česnek, v hmoždíři nadrťte římský kmín a vše spolu s ostatním kořením přidejte do mísy. Opět promíchejte metličkou. Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta, promíchejte s marinádou a uložte do ledničky. Nechte marinovat aspoň přes noc.
Den předem také naložte cibule. Pokrájejte je na tenká kolečka, dejte do mísy a zalijte vařící vodou. Po pár minutách slijte, posypte oreganem a polijte několika lžícemi oleje, promíchejte a uložte do ledničky. S předstihem můžete připravit i hummus. Do mixéru dejte cizrnu, část nálevu si ponechte. Přidejte zbylé ingredience, česnek a římský kmín můžete předem nadrtit, a umixujte dohladka. Konzistenci upravte trochou nálevu do kašovité hmoty. Mixujte v několika fázích, hummus by měl být hezky našlehaný.
Maso vyndejte hodinu před tepelnou úpravou z ledničky. Kousky kuřete napíchejte na špejle či jehly a dejte péct na rozpálený gril či pánev. Špízy opékejte asi minutu z každé strany a poté dejte dopéct asi na 5 minut na nepřímý žár nebo do trouby. Podávejte s hummusem, naloženou cibulí a pitou.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červen/2020)