Plát vykostěného kuřete osolíme z obou stran, rozložíme na stůl, kůží dolů a poklademe žemlovou směsí - nádivkou. Plát masa opatrně, ale pevně zarolujeme, zpevníme buď provázkem nebo zabalíme do máslem potřeného alobalu, dáme do pekáčku, přidáme lžíci másla, podlijeme troškou vody a pečeme nejprve zaklopené, zhruba 40 minut, v předehřáté troubě na 190 stupňů. Poté odklopíme a dopékáme dozlatova, za občasného přelití výpekem. Pokud roládu pečeme v alobalu, po 45-ti minutách pečení ho opatrně sundáme a dopékáme dozlatova již bez něj, kdy roládu přeléváme výpekem a případně podléváme.
Nádivka: starší pečivo pokrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokropíme mlékem nebo vývarem dle potřeby (cca 120 ml) a necháme zvlhnout. Pak přidáme rozšlehané vejce, hrst hrášku a drobně pokrájené mrkve, pokrájenou libovější slaninu nebo uzenou šunku, dochutíme solí, pepřem rozetřeným česnekem a špetkou muškátového oříšku. Vše řádně promícháme a rozprostřeme na plát kuřecího masa.
Roládu po upečení a vyndání z trouby, necháme alespoň 5 minut odležet, poté pokrájíme na plátky a podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší, čerstvým chlebem, zeleninovým salátem...