Předehřejte si troubu na 200°C. Nejdříve si omyjte a osušte kuřecí maso a nakrájejte ho na větší kostky. Do zapékací misky dejte maso, olivový olej a přidejte šťávu ze 2 citrónů. Vymačkané části citrónů rozkrojte na čtvrtky a přidejte k masu. Přidejte sůl a čerstvě namletý pepř a vše důkladně promíchejte, aby maso bylo řádně obalené. Dejte do horké trouby péct asi na 30 minut.
2
Zkontrolujte částečně upečené maso, mělo by být již propečené, opatrně přidejte sklenku bílého vína a čerstvou bazalku a promíchejte. Přikryjte alobalem a ještě asi 15 - 20 minut dopečte.
3
Mezitím si propláchněte konjakovou rýži v horké a poté studené vodě, důkladně okapejte. Pokud chcete podávat rýži jako přílohu, ohřejte ji v mikrovlnné troubě asi na 2 minuty. Servírujte s horkou rýží zalitou omáčkou a masem.
4
Pokud chcete ještě rýži více nasáknout citrónově bazalkovou omáčkou, vyndejte maso z trouby, odstraňte alobal, vyndejte lístky bazalky, které již ovoněly omáčku a přidejte rýži a zamíchejte. Nechte jen na pár minut zapéct a prohřát.