Už naše babičky věděly, že kuřecí vývar je lék na všechno a že jeho síla nás postaví na nohy. Základem dobrého vývaru je zelenina a maso. Stačí ale přidat pár ingrediencí a z obyčejné kuřecí polévky se stane něco neobyčejného.
Z cibulí sloupněte suchou svrchní vrstvu a rozpulte je, zázvor rozkrojte po délce. Obojí řeznou stranou nasucho opečte. Maso ve větším hrnci zalijte 3 l vody, přidejte opečenou zeleninu a přiveďte k varu.
Mezitím nechte na rozehřáté pánvi rozvonět koření. Přidejte ho do vývaru se solí a cukrem a mírně ho 2 hodiny povařte. Vývar sceďte, maso dejte stranou, a jakmile trochu vychladne, oberte ho. Vývar dochuťte rybí omáčkou a citronovou šťávou.
3
Nudle namočte alespoň na půl hodiny do studené vody, pak je vsypte do vroucí vody, hrnec odstavte z ohně, a jakmile nudle změknou, sceďte je.
Nudle rozdělte do misek a naskládejte na ně maso, klíčky, nakrájenou jarní cibulku, červenou cibuli, lístky koriandru, případně nakrájenou chilli papričku, a přelijte vývarem.
5
Tip: Zbytek vývaru můžete zamrazit. Pokud se budete chystat jíst polévku druhý den, kuřecí maso dejte do uzavíratelné misky a přelijte ho trochou vývaru, tím ho zachováte chutné a voňavé.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)