K všem zasvěceným komentářům o bramborách doporučuji zjistit, proč se tato úprava kuřete po indicku jmenuje vindaloo :-\ , pak vám možné dojde zda do omáčky kromě kuřete patří / či nepatří i brambory. P.S. Vindaloo = brambora =-O
Sorry, ale bufet by jsi měl vyměnit Ty. Arašídy jsem teda ve vindaloo nezažil ani jednou... bramborou kolega nemyslel přílohu, ve vindaloo skutečně bývají brambory, přílohou bývají buď indické placky naan a nebo rýže... Je pravda, že každý recept se liší, ovšem tenhle mě ingrediencemi nenadchnul, zkusím hledat jinde.
sorry ale mal by si ten bufet vymeniť, tiež som pár krát jedol vindaloo a môžem povedať niekoľko vecí 1. - recept sa mení od bufetu k bufetu 2 - vindaloo bez arašidov (burákov) nie je vindaloo 3 - vindaloo sa podáva s ryžou nie s bramborou peace!
Je uplně fuk včem to vaříš. Já ve woku dělám kdeco. A víš proč? Protože se v tom dobře dělá, to je celý. Tandoori je směs na pečení, to zajisté. Je nějaký důvod, proč nepoužít staročeské koření, vhodné na pečené maso, třeba na masovou směs na pánvi? Pokud si dáš tandoori meal, znamená to především tradiční směs a pokrm připravený v hliněné peci. Já si to nevymyslel nehledě nato, když si projdeš směs tandoori, obsahuje vše co do vindaloo patří :-D Znalče
Jeste k vysvetleni ingredienci. Puvodne jsem tento recept opsal z indickych stranek psanych v anglictine. Ano, horcice tam nebyla, pouze seminko. Je ji tam tak malo, ze to neni znat, ale v mnoha receptech ji najdete. Mleko, ten samy pripad, klidne to lze zalit horkou vodou. V obou pripadech jde o nepatrne mnozstvi, ktere nema na chut vyrazny vliv. Problem nastane mate-li nesnasenlivost na laktozu. Nektere recepty pridavaji tamarindove plody. Zkratka neni jeden recept. To je jakobyste zmineneho inda ucil bramborovy salat a on pak tvrdil, ze v pravem bramborovem salatu nesmi chybet mrkev. Verte nebo nebo ne, nekdo ji nedava. Vas pritel byl z jedne oblasti indie. Nehraju si na znalce, jen vim, ze tento recept jsem varil pro shruba 50 lidi a mohli se mi po tom utlouct. 8-)
Výsměch českému pravopisu. FUJ
Výsměch českému pravopisu. FUJ
Výsměch českému pravopisu. FUJ
Co to tady haníte - jste piče. Že napsal pán výše recept jiný, než jste zvyklý, neznamená, že to není vindalů. Ještě tam píše že receptů jak to uvařit existuje spousta, stejně jako existuje spousta japonských Curry (který jsem jedl v džapanu). V Evropě jsem nikde nejedl Curry který by se tomu džapanskýmu aspoň podobalo. Stejně jako Misoširo polívka. Ondro, pokud jsi byl v indickým bufetu tak jsi nežral vindalů, ale vindalů upravené pro evropské zákazníky. Stejně jako kebab není většinou kebab. A ani curry není většinou curry.
No tandoori koreni je smes, ktera se micha s jogurtem a necha se v ni 24 hodin nalozene kureci maso, ktere se pak opeka na grilu. Nechapu proc by to melo byt ve Vindaloo, nedava to vubec zadny smysl. Da se to sehnat v ruznych Halal kramkach v centru Prahy (v Opletalove ulici jsou minimalne 3), ale kdyz uz se do tohoto kramku dostanete, tak si kupte rovnou namichanou smes na Vindaloo a postupujte podle navodu na zadni strane. Muzete do toho pridat jeste Kasoori Methi, coz jsou takove lahodne trojlistky a pak vyslednou porci posypat par snitkama cerstve nastrouhaneho zazvoru a cerstvym koriandrem, to pak nema chybu (takto to pripravovali v jedne restauraci).
Máš recht
Jsi kokot z bufetu... :-D
Sorry, ale párkrát už jsem vindaloo jedl v indickým bufetu a už když vidím ingredience, tak s vindaloo to nemá nic společného... Co tam dělají třeba ty buráky? Kde je brambora? Kde je omáčka?
Je, Vindaloo si představuju úplně jinak a hlavně 100x pálivější.
Tohle není kuře Vindaloo, tohle je slabá břečka, po pravým kuřeti Vindaloo se musíte orosit i na zadku, tady u toho bych se nezapotil ani trošku, ledaže by těch 5 ks papriček byly aspoň Trinidadky.
Vsichni ste tady moudri jidlo to je dobre at je to co to je a proc vsichni co to kritizuji tady nedaj recept nekdo se o to pokousil ale recept typu smicham koreni a pak ho hodim na maso prosim vas......
Nechutne tady jsou nektere komentare... 1) ja jsem treba toto jidlo s malinkatou upravou uz nekolikrat varil a vsude sem s nim slavil uspech. 2) co je nechutneho na fotce s taliri, kde jsou pripravene suroviny??? To napise jen trouba ... :-D 3) nepripada mi nic zvlastniho na tom, ze sem lidi davaji svoje ozkouseny jidla.. Pripada mi, ze presne k tomuto ucelu, totiz byli vytvoreny... 4) nemyslim si, ze protoze jde nekdo do indicke restaurace, tak uplne presne ochutnava 100% kure vindaloo... Troufnu si rict, ze co kuchar, to jine vindaloo. Asi jako u nas tvrdit, ze pouze ja vim, jak udelat pravy gulas... Zaverem bych jen dodal, aby se tu lidi nechovali jak nejchytrejisi prasata a nehanili neco, co neochutnali. Recept asi nikdy nebude uplne presnej, protoze bude mit vice dochucovadel, ale je to opravdu moc dobrej recept a sorry, jestli to nekdo dela ve wok panvi nebo se to ma delat v rendliku? Jdete nekam s takovym podobnym komentarem...
Popravde by me zajimalo, jaka je presna a spravna definice svickove na smetane... Teoreticky je to totiz maso z prave svickove na nespecifikovane smetanove omacce s korenozeleninovym zakladem. Kuk.... A pritom na to nikdo s mozkem nepouzije pravou svickovou... Resite tu neskutecny blbosti a kraviny.... Ja znam inda, ja byl v indickej restauraci..... Ja se treba stravuju dost po hospodach a restauracich, dela tam asi tak z 99% ceskej kuchar a stejne ten gulas je od kazdyho uplne jinej.... to je mi ale prekvapeni...
Na vindaloo se koření a maso smaží VŽDY zvlášt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chtěl bych vidět střelce, kterej si to uvaří :-\
Recept je uplně špatně a i vypadá to nechutně. Fuj. Proč někdo, kdo neumí vařit vyvěšuje vlastní nechutné nápady na internet. Člověk, který tomu nerozumí si to pak uvaří a má naprosto zkreslenou představu o indické kuchyni. Je to smutné. Vindaloo je naprosto famózní jídlo a tohle, co tady píšou je opravdu hanebné a nechutné. :-(
Lidi nemají soudnost :'(
WTF! Co to je na té fotce. Pán asi indickou kuchyni neviděl ani z projíždějícího vlaku. Vindaloo je rudé. To, co tady vyvedl je nějakej nezdařenej guláš. :-D
kuřecí maso, cibule, česnek, zázvor, rímský kmín, kajenský pepř, kurkuma, máslo (nemusí bejt), skořice, hořčičné semínko, citronová šťáva, CHILI-nejlépe koupené u Indů (zkoušela jsem i jalapenos atd. a není to vono.Není to pravé Vindaloo). Cibuli a česnek a všechno koření včetně chili smažíme na pánvi, aby vznikla "kašička". Kuře pokrájíme na kostky a osmažíme na oleji zvlášt. Přidáme "kašičku" a dusíme pod pokličkou cca 15-20 min. Recept od Indů, kteří provozují restauraci-vynikajicí. Podává se s plackama nebo rýží. K pálivému Vindaloo je nejlepší Raita.....bílý jogurt s koriandrem a mátou. Na zapití mangový koktejl.
Když nemáme vepřové, tak tam dáme prací prášek.
Hlavně nezapomeňte přidat hodně mléka a tandori :-D :-D :-D
Taky uvařím vajička a budu to nazývat svíčková na smetaně :-))))
Kdybych mohla dát -5!
Výsměch indické kuchini. FUJ
V žádném případě si to nevařte. Není to žádné Vindaloo. To je fakt nějakej BLAF vod nějakýho slizouna...Do Vindaloo nepatří mléko, nepatří TANDORI!!!! Kristus!!!!!!!!!!!!!!!!! Je to fáááákt nechutný
Pejsek a kočíčka vařili :DDDD
Tenhle BLAF nemá s Vindaloo nic společného. Mlíko??? No do p..i??? Tandori...no k..va? Chce se mi z toho zvracet.... :'( :-$
Přesně, psala jsem to, ale ten člověk to odstranil asi. Miluju indickou kuchyni a tohle je rouhání. Mlíko???? Co to k..va je. Nechutnej českej blaf vod nějakýho starýho fotra. Nevzala bych to do huby......Jinak nejlepší Vindaloo mají ve Vodičkový, hned vedle baru U Sudu. Pán by měl zajít vochutnat než sem hodí takovou nechutnost. BABICA :'(
to není vindaloo. pardon kmín???? mléko??? to je sračka a ne vindaloo :'(
Zdravím, mám pocit, že by to mělo být koření, které se používá na přípravu masaly. Je v něm snad koriandr, hřebíček, zázvor, kardamon, skořice a možná ještě něco.
Ještě rada ohledně octa - pokud budete dávat, tak je dobré dát ho ještě před pastou a lehce povařit - vyvaříte octový zápach...
Dobrý den, coby fanoušek Červeného trpaslíka bych si rád tento pokrm připravil, netuším však, co je zač směs koření "tandoora", mohl bych poprosit o vysvětlení - o co se jedná, kde to seženu? Děkuji moc :)
Fascinuje mne, jak si můj osobní recept našel cestu českým internetem. Recepty.cz převzali všechno i můj podtitulek. Tento recept jsem zveřejnil exkluzivně pro web reddwarf.cz někdy v roce 2004. Co mi přijde vtipné, jak se tu rádobyznalci ohání přesností receptu. Abych přilil do ohně, byla tam ještě červená řepa, kterou asi málokdo rozdýchal :-D Ano, ta tam byla skutečně navíc a jen kvůli barvě. Chuť jídla nezmění. Máloco to dokáže, protože směs koření přebije cokoliv. Rozinky a kešu - to je vyloženě indická záležitost. Někdo si stěžoval, že tam není ocet. Víceméně je, citronová šťáva poslouží naprosto stejně. Je to buď a nebo. Co mě ale naprosto těší je skutečnost, že má recept pět hvězd. Vím co jím, ne? ;-)
Ja zkusil vetsinu indickych restauraci v Praze a par i jinde, ale nikdy jsem ve Vindaloo nemel horcici (ani v podobe seminek) ani kesu, kulickovy pepr stoprocentne ne, jestli trochu mleteho te jsem nepoznal, ale urcite nebyl nijajk vyrazny. Hrebicek jsem tam mel jednou v jedne Bangladesske restauraci. Zasadne si davam Vindaloo k porovnani kvality. Kdyz jdu podruhe atd. tak zkousim jeste Phal a Jalfrezi. Vzorek cca.15 druhu Vindaloo mi prijde jako docela velky reprezentativni vzorek.
Je to teoreticky kureci palivej kari gulas. Drive se to ani nedelalo z kurecího a ta smes koren je vlastne namichane kari... Nechci to tady ale orezavat jen na kari gulas. Dohadovat se tady ale o presnem receptu je nesmysli, asi jako se dohadovat a presnem a pravem receptu na gulas. Kazdej ind a kraj si to bude delat trosku po svem, ale souhlasim s tim, ze rozinky(mleko na namoceni) tam nepatri, a ty keshu muzou byt a nemusi stejne tak brambor.. Jde o to, mit nejaky zaklad, ktery z toho dela kure vindaloo, ale samozrejme si to kazdy "vylepsuje" a dochucuje po svem.
UnCoole: Hořčice(nicméně v podobě semínek), pepř a hřebíček, případně kešu tam patří. Mě to učil dělat indický spolubydlící, takže jsem si tím jist... Nicméně Tandoori, mléko, rozinky tam opravdu nepatří. Jinak souhlasím... brambory taky nejsou nutnost, ale můj spolubydla je dával v malém množství pro chuť skoro do všeho, takže asi to bude mít důvod.
Aby to bylo vindaloo, tak v receptu chybi ocet
Koukám, že se tu rozpoutala bramborová diskuze...Nevím jestli je kuře vindaloo guláš po indicku...no a řekla bych tedy, že ne...Ale každopádně je fakt, že v indických restauracích je běžné přidat do omáčky jeden, nebo dva kusy brambor...a upozorňuju, že taková brambora nasáklá ostrou omáčkou je zlatý hřeb celého chodu :)
Tak tento recept je absolutní nesmysl, začneme vyhazovat suroviny jako jsou například: Tandoori - to se používá na indický gril, pepř, hořčice (to už je totální nesmysl), hřebíček, skořice (jo i ne podle chuti), česnek (toho nechat jen minimum), mléko (to tam také nemá co dělat), kešu oříšky a rozinky. Naopak musíte přidat lístky čerstvého koriandru. Maso je nejlépe nechat jeden den uležet ve směsi oleje s kari kořením (nejlépe z oblasti Madras a nebo do toho přidat chilli). Není nutné ani dávat 5 chilli papriček, pokud máte rádi ostré jídlo tak stačí na 2 porce 1-2 papričky habanero, pokud se jedná o Red Savina Habanero tak spíše jen jedna. Vyzkoušel jsem spoustu indických a pakistánských a jednu indonézskou restaurací, všude Vindaloo chutná trochu jinak, ale takový nesmysl co je zde uveden to ani v jednom případě nebyl. Každopádně bez brambor by to nebylo Vindaloo, ale ty brambory jsou pouze jako doplněk nikoliv příloha, takže žádný guláš po indicku.
úúúúú tady někdo umí používat wikipedii:D
Recept je naprosto v pořádku, brambory tam patří! V podstatě je to jako guláš po indicku! :-)
Byl jsem v Indické restauraci a neodolal jsem jej vyzkoušet pro srovnání s tímto receptem a je opravdu výborný. Jen bych vynechal tu dávku kešu a těch rozinek, ale tak to už je určitě na chuti jedince. JInak jako přílohu je výborná kuri rýže s cibulkou.:))
Vindaloo sem měl v Indický i v pakistánský restauraci a vždy tam brambory byli
Původně bylo toto jídlo z vepřového masa marinovaného ve vinném octě a česneku známé v portugalštině pod názvem Vinha d'Alho (vinha: vinný ocet a alho: česnek). V současnosti se v restauracích často podává s kuřecím masem nebo skopovým, někdy jsou přílohou brambory. Tradiční vindaloo však brambory neobsahuje, v rozporu s významem slova alu, v hindštině znamenajícím brambory. :-P
Co to tu meleš...?? podle tohohle receptu jsem to dělal již několikrát a chuťově je to velice dobré!! srovnatelné s pravými Indickými restauracemi... Je jasné že pravý indický recept je odlišný ale vzhledem k dostupnosti surovin je tohle vyborná záležitost. AMATÉRE !!!!
Tohle je recept na svátečnější Vindaloo, to že v něm mají být brambory není vůbec pravda, na netu najdeš dost cizojazyčných receptů ve kterých je napsané že to naučili kuchaři přímo v Indii, tak si nehraj na světaznalého. Dělá se to v kotlících a ne na pánvi a tak dále, co ti budu povídat. Dělej si své vindaloo z pěti ingrediencí které je to klasické a ostatním tady nepleť hlavu. :-|
Tak bohuzel tohle nema s Vindaloo nic spolecneho nebot Aloo jsou indicky brambory a ty zde nikde nevidim dále tandoori je smes na uplne jine jidlo nez je vindaloo a navic se to ma delat we Woku coz je cinska panev kdo tohle psal je uplnej ignorant kterej o indicke kuchyni nic nevi!! :'(
Taky jsem dělal bez Kešu, Rozinek a s rajským protlakem místo rajčat, přesto výtečné, děkuji :-)
Recept jsem s mírnou úpravu (bez kešu a rozinek) vařila v sobotu. Kluci teď pořád koukají na DVD červený trpaslík, tak to rádi ochutnali. Bylo to výborné.
Trošku experimentální variace. Tandoori je tam mírně přebytečné (navíc 1 celá lžíce na 300 g masa, to už je přímo nezdravé - srovnejte s návodem k použití koření na obalu). Rozinky a kešu taky zrovna nepatří k základu a možná i proto některým lidem mírně vadí. Jinak je to ale vcelku zajímavý recept, přesto přidám vlastní pro porovnání.
Ahojky, tak až na kešu a hrozinky, fakt paráda... Téměř totožný recept jsme si přivezli z dovolený z Indie a vřele doporučuju...
Diky za super recept, samozrejme jsme si to poradne pripalili, aby to melo ten spravnej riz!:)))
Dal jsem si tudle dobrotu v jednom indickym fast foodu. Myslim ze do te doby byly vsechny "ostre" jidla co jsem pozrel pouhou detskou kasickou.Jedine co ci pamatuju je to , ze se sbiram se zeme a prosim okolostojici aby mi uhasili pozar v puse. Ale zazitek super :))))))
nie je to celkom pravda...tandoori a masala sa lisia...napr. v tandoori koreni je okrem spolocneho korenia naviac paprika, cesnak,cibula...masala ma zas tu skoricu,kardamon, klinceky. Objednala som si na ebay original garam masalu a dnes som teda pouzila uz namiesane korenie a vsetci sme sa zhodli, ze ak postupujeme priamo podla stareho receptu, tak omacka je omnoho lepsia...takze stastie ze objednane vrecusko nie je az take velke a dufam , ze ho miniem co najskor.
Ale směs koření tandoori je už přece směs všech koření, které jsou níže vypsané...zkusím použít jen to a uvidíme, jak to dopadne:)Jinak kuře vindaloo je mňamka de luxe, doufám, že se mi povede stejně jako v restauraci...
tak prave sme dojedli a je to uplne dokonale...ubrali sme chili a zemiak sme dali jeden velky. po vyrobeni masaly a pri zacati varenia som mala pochyby o mnozstve skorice, ale je to uplne v poriadku. tiez som mala obavy o tu kasu z kesu a hrozienok...zbytocne....fakt je vsetko v absolutnej harmonii chuti. Indicke placky sa mi vidia k tomu ako priloha, lepsie ako ryza, ale nie je to aj nazor mojho muza :o))))) vdaka za recept
Ted jsem dojedl vindaloo v jedny indicky restauraci a byli tam i brambory, ale kesu a rozinky fakt ne, jinak mam rad vypalovaky, ale bez piva bych to asi nedal, doporucuju jako prilohu pivo. >:)
tak to musim sakra o wejkendu připravit. to bude masáž střev. už se těšim ale místo kuřecího to udělam ze jehňátka. Jedl jsem to u indů v anglii a bylo to brutálně dobrý. díky za tip
5 Chilli papriček,no to je řádnej vypalovák.Vyzkouším,ale já si uberu chilli a jak znám muže, ten si ještě nějakou přidá!:-)Díky.