Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Kuře omyjte a naporcujte. Pak ho stačí jen posypat oblíbeným kořením (např. grilovací koření), přidejte sůl, a kuře rozložte po pekáčku. Pokud chystáte návštěvu, není problém použít větší pekáček a přichystat třeba hned 10 porcí naráz.
2
Kousky kuřete pokapejte olejem, poklaďte máslem, podlejte horkou vodou a dejte tento základ péct, bude to trvat asi 45 minut. Můžete ho samozřejmě občas polít vypečenou šťávou. Připravte se, že už po pár minutách to začne po bytě vonět.
3
Hned poté, co dáte kuře do trouby, si ještě připravte základ svítku. Krupičku zalejte v míse mlékem a nechte ji nabobtnat. Po půl hodině čekání oddělte žloutky od bílků. Ke krupičce přidejte žloutky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte, z bílků ještě vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta, které by mělo být asi tak husté jako na lívance.
4
Vyndejte pekáček z trouby a svítkem kuře zalejte. Vše ještě vraťte do trouby a pečte dalších asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří jemná kůrka a svítek nebude uvnitř pevný. Skvěle k tomuto účelu poslouží tradiční test špejlí.
5
„Svítek do sebe natáhne i část šťávy z kuřete, takže nebude vysušený, ale bude sytý a chutný.“
6
Podávejte s oblíbenou zeleninou, třeba červenou řepou, kyselou okurkou nebo domácím kysaným zelím.