ks
kuře
v celku nebo naporcované, můžete použít ale i čtvrtky, paličky,...
Marináda
chilli omáčka
sladká 1/3 šálku
1
lžíce
česnek
prolisovaný
2
lžička
zázvor
nastrouhaný
3
lžička
sojová omáčka
2
lžička
med
2
lžíce
rajský protlak
nebo pyré
1
lžíce
petrželka
nasekaná
1
ks
citron
olej
sůl
2
lžička
škrob
Postup přípravy receptu
1
Kuře omyjte a osušte.
2
Česnek, protlak (pyré), zázvor a sladkou chilli omáčku smíchejte (nejlepší by bylo to pořádně prohnat v nějakém šikovném robotku, aby se česnek ještě víc rozmělnil a aby se vytvořila taková pasta). Citron omyjte a vymačkejte šťávu, kterou přidejte do marinády. Slupky citronu nevyhazujte. Pak přidejte všechny ostatní ingredience kromě škrobu a promíchejte. Oleje stačí cca 1 lžíce.
3
Použijte dvě třetiny marinády na potření kuřete, část dejte i dovnitř. Vložte vymačkané poloviny citronu a svažte nožky k sobě. Umístěte kuře na rošt nad pekáček. Do něj nalijte vodu - ta by se neměla dotýkat kuřete.
4
Volně zakryjte alobalem a pečte 40 minut na 200°C. Pak sundejte alobal, potřete kuře částí zbylé marinády a pečte dalších 40-60 minut na 180°C. Během pečení potírejte marinádou, dokud budete mít, a podlévejte tak, abyste v pekáčku měli vždy alespoň půl centimetru vody/šťávy. (Pokud používáte kousky a ne kuře v celku, zredukujte dobu pečení, abyste neměli maso vysušené.)
5
Až bude kuře upečené, nechte ho zakryté ještě chvíli po vyndání z trouby odpočívat. Pak naporcujte. Mezitím si slijte šťávu a marinádu, která skapala, do menšího hrnce. V trošce vody rozmíchejte škrob a přilijte do šťávy. Zahřejte a za občasného míchání vařte asi 5 minut.