• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře (naporcované nebo paličky či stehenní řízky)
    • cibule
    • 1,50
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička zázvor - mletý necelá lžička
    • 1
      lžička sůl necelá
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 1
      balení sušené švestky
    • 1
      lžíce med nebo hnědý cukr
    • 0,50
      šálek lískové oříšky nebo loupané mandle

Postup přípravy receptu

1
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a asi 20 minut dusíme. Přidáme sušené švestky, případně podle chuti lžíci medu nebo hnědého cukru, a ještě asi 1/4 hodiny dusíme. Opražíme mandle nebo oříšky a přimícháme k masu. Podáváme s rýží.
2
Tento recept jsem našla v nějakých novinách v rozhovoru s paní Konstancií Železnou. Vím, že je to velmi neobvyklá kombinace chutí. Když jsme to prvně zkoušeli vařit, byla jsem připravena, že směs poputuje do koše a k obědu budou topinky :-)) Ale bylo to vynikající, rozhodně radím vyzkoušet.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Vdolky paní Slávky

Vdolky paní Slávky

Kremrole paní Čermákové

Kremrole paní Čermákové

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ewave | 17. 1. 2014 22:41

    Uvařila jsem tohle kuře minulou sobotu k obědu a bylo to výborné, olizovali se všichni, včetně dcerky předškolačky. Sušený zázvor nemáme moc rádi, nahradila jsem ho proto najemno nastrouhaným čerstvým, cca 1 plná polévková lžíce. Je to jídlo neobvyklé, skalní konzervativci , kteří uznávají jen vepřo-knedlo-zelo, řízek, svíčkovou a pod. ho možná neocení, ale my rádi experimentujeme, zkoužíme a ochutnáváme nová jídla. A tohle nám moc chutnalo. Recept už mám ve své kuchařce a určitě jsem to nevařila naposledy. Příště ještě vyzkouším místo mandlí piniové oříšky, jak píše Jozef. ;-) ;-)

  • houhelak | 3. 11. 2012 14:15

    Dnes jsme měli toto kuře k obědu. A musím říct, že nám to vůbec nechutnalo :-( Dělala jsem přesně dle receptu. Navíc, když jsem četla všechny pozitivní komentáře, myslela jsem si, že jídlo nebude mít chybu. Bohužel zbytek putoval do koše... :-S

  • Jozef T. | 17. 1. 2012 21:04

    U nás je tento recept známy ako Maurské kura (preklad názvu). Je to bežný recept z krajín severného pobrežia Afriky (Maroko, Tunis atd.). Namiesto mandlí či lieskových orieškov sa používajú píniové oriešky (to ale na recepte nič nemení - trochu iná chuť - fajnovejšie). Názov "po židovsku" sa dá vysvetliť tým, že keď boli Židia vyhnaní zo Španielska v r. 1492, rozišli sa po krajinách v okolí Stredozemného mora. Je obdivuhodné, že až dodnes si držia zvyky a tradície, ktoré ich predkovia zo Španielska doniesli. Hovoria vtedajšou španielčinou (ladino), akou vtedy písal Cervantes. Keďže sa ocitli v inom svete, prijali niektoré zvyky a samozrejme aj jedlá od svojich nových susedov. V tomto prípade Maurov (Arabi zo severného pobrežia Afriky - Magreb). Tam je používanie "prísad" ako sušené slivky, ďatle a iné sladké ovocie súčasťou národnej kuchyne. Takže názov " po židovsku" v skutočnosti asi nie je správny.

  • Bopik | 22. 6. 2011 17:47

    Uvařila jsem a oblizujeme se ještě ted :) Vynikající. Hodně jsem se této kombinace bála, ale bylo to zbytečné. Nemám sice moc kombinaci Maso-Sladké ráda, ale toto mělo šmrnc. Přidávám do kuchařky.

  • Tereza T
    Tereza T | 31. 1. 2011 15:08

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 30. 1. 2011 12:41

    Prosím o opravu 0 lžička

  • Kateřina Rudincová | 9. 9. 2009 20:55

    Přesně tento recept jsme vyzkoušeli v Maroku a musím říct, že kuře je výborné a kombinace chutí nemá chybu. Není třeba se bát sladkých přísad.

  • juppigi juppigi | 4. 10. 2007 11:14

    DĚLALA JSEM JIŽ NĚKOLIKRÁT A ZNÁM TENTO RECEPT LÉTA, ZVLÁŠTNÍ KOMBINACE AVŠAK PRO ŽIDOVSKOU KUCHYNI NAPROSTO VLASTNÍ A HLAVNĚ VÝBORNÉ TAK JAKO VŽDY :o)))

  • mina kubikova | 3. 10. 2007 08:14

    ivanka ja by som sa toho nebala, moja mamicka pridava susene slivky do kyslej fazulovej polievky, ja ochucujem smotanovu omacku ku svieckovej marhulovym a ribezlovym lekvarom, do skveleho, bajecneho receptu z tejto stranky na kura vindaloo ide skorica a kesu oriesky, na skoricove kridelka ide med a skorica, manzel miluje masove gulicky plnene susenou slivkou, nalev na zavarane uhorky sa robi z cukru ....a verte ani pri jednom jedle nemame pocit ze maso zajedame zakuskami. je pravda ze to v tomto recepte vyzera tak koncentrovanie, ale vysledok urcite , aj ked som to nerobila, nie je zly. salome to uz ma vyskusane a veri tomu.

  • Ivana Přikrylová | 2. 10. 2007 20:43

    Ty ingredience se spíš hodí do moučníku, ale ke kuřeti mi to nesedí.

  • Salome | 24. 9. 2007 11:30

    Prosím redakci o přidání fotky, kterou jsem už dvakrát posílala.. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Smažení Dušení Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kuřecí maso Lískové oříšky Med Pepř mletý Skořice - mletá Sůl Sušené švestky Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře královny Kálí

Kuře královny Kálí

Houbová směs na topinky

Houbová směs na topinky

Rýžové placky

Rýžové placky

Halušky s tvarohem

Halušky s tvarohem

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Kávová poleva

Kávová poleva

Slaný koláč z listového těsta

Slaný koláč z listového těsta

Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jemné lívance z acidofilního mléka -…

Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle

Sýrová omáčka s těstovinami…

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

43
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
38
Domácí kečup
Domácí kečup
33
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
33
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami
Rybí karbanátky s…
31
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami

Zajímavé články

Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
AHA.cz Lela Vémola už pravdu neskrývá: Není lehké o tom mluvit

Lela Vémola už pravdu neskrývá: Není lehké o tom mluvit

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Menstruační plavky už nejsou sci-fi! Prošly naším křtem ohněm?

Ženy.cz Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Blesk.cz Kordula Stropnická se odvázala: Žhavé chvíle s kámoškou

Kordula Stropnická se odvázala: Žhavé chvíle s kámoškou

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Pijavice, vůdkyně nebo hasička konfliktů? Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Pijavice, vůdkyně nebo hasička konfliktů? Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Další doporučené recepty:

Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
Kuře po sečuánsku
Kuře po sečuánsku
Kuře po středomořsku
Kuře po středomořsku
Kuře pošírované se zázvorem
Kuře pošírované se zázvorem
Kuře s bramborami pečené v troubě
Kuře s bramborami pečené v troubě
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s ledovým salátem
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s…
  • Recepty.cz
  • Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact