• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře (naporcované nebo paličky či stehenní řízky)
    • cibule
    • 1,50
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička zázvor - mletý necelá lžička
    • 1
      lžička sůl necelá
    • 0,50
      lžička pepř mletý
    • 1
      balení sušené švestky
    • 1
      lžíce med nebo hnědý cukr
    • 0,50
      šálek lískové oříšky nebo loupané mandle

Postup přípravy receptu

1
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a asi 20 minut dusíme. Přidáme sušené švestky, případně podle chuti lžíci medu nebo hnědého cukru, a ještě asi 1/4 hodiny dusíme. Opražíme mandle nebo oříšky a přimícháme k masu. Podáváme s rýží.
2
Tento recept jsem našla v nějakých novinách v rozhovoru s paní Konstancií Železnou. Vím, že je to velmi neobvyklá kombinace chutí. Když jsme to prvně zkoušeli vařit, byla jsem připravena, že směs poputuje do koše a k obědu budou topinky :-)) Ale bylo to vynikající, rozhodně radím vyzkoušet.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rybízový koláč podle paní Mixové

Rybízový koláč podle paní Mixové

Vdolky paní Slávky

Vdolky paní Slávky

Kremrole paní Čermákové

Kremrole paní Čermákové

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ewave | 17. 1. 2014 22:41

    Uvařila jsem tohle kuře minulou sobotu k obědu a bylo to výborné, olizovali se všichni, včetně dcerky předškolačky. Sušený zázvor nemáme moc rádi, nahradila jsem ho proto najemno nastrouhaným čerstvým, cca 1 plná polévková lžíce. Je to jídlo neobvyklé, skalní konzervativci , kteří uznávají jen vepřo-knedlo-zelo, řízek, svíčkovou a pod. ho možná neocení, ale my rádi experimentujeme, zkoužíme a ochutnáváme nová jídla. A tohle nám moc chutnalo. Recept už mám ve své kuchařce a určitě jsem to nevařila naposledy. Příště ještě vyzkouším místo mandlí piniové oříšky, jak píše Jozef. ;-) ;-)

  • houhelak | 3. 11. 2012 14:15

    Dnes jsme měli toto kuře k obědu. A musím říct, že nám to vůbec nechutnalo :-( Dělala jsem přesně dle receptu. Navíc, když jsem četla všechny pozitivní komentáře, myslela jsem si, že jídlo nebude mít chybu. Bohužel zbytek putoval do koše... :-S

  • Jozef T. | 17. 1. 2012 21:04

    U nás je tento recept známy ako Maurské kura (preklad názvu). Je to bežný recept z krajín severného pobrežia Afriky (Maroko, Tunis atd.). Namiesto mandlí či lieskových orieškov sa používajú píniové oriešky (to ale na recepte nič nemení - trochu iná chuť - fajnovejšie). Názov "po židovsku" sa dá vysvetliť tým, že keď boli Židia vyhnaní zo Španielska v r. 1492, rozišli sa po krajinách v okolí Stredozemného mora. Je obdivuhodné, že až dodnes si držia zvyky a tradície, ktoré ich predkovia zo Španielska doniesli. Hovoria vtedajšou španielčinou (ladino), akou vtedy písal Cervantes. Keďže sa ocitli v inom svete, prijali niektoré zvyky a samozrejme aj jedlá od svojich nových susedov. V tomto prípade Maurov (Arabi zo severného pobrežia Afriky - Magreb). Tam je používanie "prísad" ako sušené slivky, ďatle a iné sladké ovocie súčasťou národnej kuchyne. Takže názov " po židovsku" v skutočnosti asi nie je správny.

  • Bopik | 22. 6. 2011 17:47

    Uvařila jsem a oblizujeme se ještě ted :) Vynikající. Hodně jsem se této kombinace bála, ale bylo to zbytečné. Nemám sice moc kombinaci Maso-Sladké ráda, ale toto mělo šmrnc. Přidávám do kuchařky.

  • Tereza T
    Tereza T | 31. 1. 2011 15:08

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 30. 1. 2011 12:41

    Prosím o opravu 0 lžička

  • Kateřina Rudincová | 9. 9. 2009 20:55

    Přesně tento recept jsme vyzkoušeli v Maroku a musím říct, že kuře je výborné a kombinace chutí nemá chybu. Není třeba se bát sladkých přísad.

  • juppigi juppigi | 4. 10. 2007 11:14

    DĚLALA JSEM JIŽ NĚKOLIKRÁT A ZNÁM TENTO RECEPT LÉTA, ZVLÁŠTNÍ KOMBINACE AVŠAK PRO ŽIDOVSKOU KUCHYNI NAPROSTO VLASTNÍ A HLAVNĚ VÝBORNÉ TAK JAKO VŽDY :o)))

  • mina kubikova | 3. 10. 2007 08:14

    ivanka ja by som sa toho nebala, moja mamicka pridava susene slivky do kyslej fazulovej polievky, ja ochucujem smotanovu omacku ku svieckovej marhulovym a ribezlovym lekvarom, do skveleho, bajecneho receptu z tejto stranky na kura vindaloo ide skorica a kesu oriesky, na skoricove kridelka ide med a skorica, manzel miluje masove gulicky plnene susenou slivkou, nalev na zavarane uhorky sa robi z cukru ....a verte ani pri jednom jedle nemame pocit ze maso zajedame zakuskami. je pravda ze to v tomto recepte vyzera tak koncentrovanie, ale vysledok urcite , aj ked som to nerobila, nie je zly. salome to uz ma vyskusane a veri tomu.

  • Ivana Přikrylová | 2. 10. 2007 20:43

    Ty ingredience se spíš hodí do moučníku, ale ke kuřeti mi to nesedí.

  • Salome | 24. 9. 2007 11:30

    Prosím redakci o přidání fotky, kterou jsem už dvakrát posílala.. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Smažení Dušení Zdravý oběd Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kuřecí maso Lískové oříšky Med Pepř mletý Skořice - mletá Sůl Sušené švestky Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Kuřecí čtvrtky po pražsku

Listové taštičky plněné mletým masem

Listové taštičky plněné mletým masem

Bílkový chlebíček II.

Bílkový chlebíček II.

Fantastický bramborový chléb

Fantastický bramborový chléb

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Muffiny po belgicku

Muffiny po belgicku

Brokolice pečená s česnekem a citronem

Brokolice pečená s česnekem a citronem

Hlíva s přírodním masem - minutka

Hlíva s přírodním masem - minutka

Cuketová buchta ala brownies

Cuketová buchta ala brownies

Doporučujeme

20 minut
Francouzské brambory podle časopisu F.O.O.D.

Francouzské brambory podle časopisu F…

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

48
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
43
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
39
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
34
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
28
Ztracená vejce se šunkou
Ztracená vejce se šunkou

Zajímavé články

Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s úrodou hravě poradíte. A ještě si pochutnáte!
Sezóna rajčat je tady! S našimi 50 recepty si s…
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Letní mlsání? Pojďte na to chytře
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
AHA.cz Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Laďka Něrgešová v paruce: Zdrcující verdikt lékařů

Mimibazar Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Vyzkoušeli jsme: Suchý olej Mixa proti celulitidě - přirozená cesta k hladší kůži bez jizev!

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ďábel nosí Pradu po 19 letech: Tyto fotky dokazují, že se hlavní rivalky téměř nezměnily!

Ženy.cz Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Spolubydlení po třicítce? Něco, co miluju a nepotřebuju před nikým obhajovat

Blesk.cz Pohřeb Ozzyho Osbournea (†76): Marilyn Manson a rocková smetánka!

Pohřeb Ozzyho Osbournea (†76): Marilyn Manson a rocková smetánka!

SportRevue.cz Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Jedou z kopce. 9 slavných fotbalistů, jejichž kdysi zářivá kariéra padá strmě dolů

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy 5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

5 znamení, která vůbec nestárnou: Kdo zraje jako víno a těžko by mu někdo hádal jeho skutečný věk?

Další doporučené recepty:

Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
Kuře po sečuánsku
Kuře po sečuánsku
Kuře po středomořsku
Kuře po středomořsku
Kuře pošírované se zázvorem
Kuře pošírované se zázvorem
Kuře s bramborami pečené v troubě
Kuře s bramborami pečené v troubě
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s ledovým salátem
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s…
  • Recepty.cz
  • Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact