• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po kreolsku

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po kreolsku
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1300
      g kuřecí maso celé kuře
    • 4
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • sůl
    • 1
      ks cibule
    • 5
      stroužek česnek 3 - 5
    • 3
      lžička kreolské koření 2-3
    • 0,25
      l drůbeží vývar Nebo vlažné vody
    • 1
      ks pórek
    • 1
      ks pikantní klobása Dunajská nebo jiná (1 nožka = 100 g)
    • 1
      lžíce med (Nevadí ztuhlý, lépe se s ním pracuje než s tekoucím)
    • 2
      lžíce bílé víno - suché 1 - 2

Postup přípravy receptu

1
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského pepře, 1,5 lž. sušeného tymiánu, 1 lž. sušeného dobromyslu, 1/2 lž. kurkumy, 1/2 lž. římského kmínu, 1/2 lž. pískavice (řeckého sena).
2
Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho použít na jakékoli maso, výborné je i potřít směsí z oleje a tohoto koření zeleninu před a během grilování. Poměr si pochopitelně můžete udělat podle vlastní chuti.
3
Kuře je dobré si naložit dopředu - alespoň 2 hodiny, já dávám přednost celému dni. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme na pastu. Do misky nebo přímo pekáčku, ve kterém budeme později péci, dáme rozpuštěné máslo, přisypeme směs koření, smícháme.
4
Přidáme česnek, opět doporučuji promíchat (jde o to, aby se chutě dostaly všude rovnoměrně) a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Pokud nemáme kupovanou směs koření, vznikou pastu posolíme (já nepoužívám kupovanou směs právě proto, že mi u ní podíl soli přijde zbytečně vysoký). Do nádoby dáme umyté a osušené kuře a potřeme maso pokud možno všude - uvnitř těla, pod kůží na prsíčkách i na kůži. Odložíme do chladna na 2 a více hodin.
5
Kuře vložíme v pekáčku do vyhřáté trouby (cca 180 - 200°C) a podlijeme trochou vývaru (nebo vody) a dáme péci. Tekutinu nedáváme všechnu, kuře by se nemělo dusit, ale péci. Po cca 10 - 15 minutách kuře obracíme a stále poléváme výpekem. Pokud se tekutina vysmahává, můžeme opět trochu podlít.
6
Takto pečeme zakryté cca 45 minut, pak přidáme do pekáčku na jemné kroužky nakrájený pórek a na drobné kostičky klobásku. Dáme je i dovnitř kuřete a pečeme dále asi 15 minut. Pórek omáčku značně zahustí, tedy naředíme šťávu zbytkem vývaru (vody). Potom kuře odkryjeme, otočíme a dáme na horní stranu půl lžíce medu. Jak se med roztéká, roztíráme ho lžící všude po kuřeti. Pečeme 5 minut, opět otočíme a uděláme totéž s druhou stranou kuřete. Opět 5 minut doděláváme na nejvyšší výkon, abychom získali zlatou barvu. Na posledních 5 minut šťávu doplníme vínem (není nutné).
7
Podáváme s libovolnou přílohou, nejtypičtější je asi s rýží, kterou připravíme s cury-kořením a rozinkami. Zeleninový salát (zejména rajčatový) dá jídlu korunu.
8
Poznámka: Kreolská (lousianská) kuchyně vznikla z kuchyně cajunské v oblasti New Orleans a je ovlivněna kuchyněmi francouzskou, španělskou a africkou. Je kuchyní vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Hodně používanými ingrediencemi jsou kuře, divoký krocan, kachna, želva, mořské plody.
9
Dále rajčata, jamy, okra (plod ibišku jedlého) a pekanové ořechy. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
10
Mezi typicky kreolské pokrmy můžeme zařadit například: "yambalaya" - pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle), nebo "gumbo" - dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Moravské kuře

Moravské kuře

Smetanové kuře pečené (nejen) s bramborem

Smetanové kuře pečené (nejen) s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Drůbeží vývar Kreolské koření Kuřecí maso Máslo Med Pikantní klobása Pórek Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krupičková polévka s vejcem

Krupičková polévka s vejcem

Plněná veka II.

Plněná veka II.

Zámecká drůbeží játra

Zámecká drůbeží játra

Moravská kapsička

Moravská kapsička

Brokolicová (květáková) roláda

Brokolicová (květáková) roláda

Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Pikantní bezmasé rizoto se sýrem

Pikantní bezmasé rizoto se sýrem

Avokadová pomazánka s uzeným lososem

Avokadová pomazánka s uzeným lososem

Dýňová polévka.......Danča

Dýňová polévka.......Danča

Doporučujeme

60 minut
Pečené brambory s brynzou a slaninou

Pečené brambory s brynzou a slaninou

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

33
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
31
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
23
Čokoládový chlebíček se sušenkami
Čokoládový chlebíček se…
19
Halloweenské cupcakes ala netopýři
Halloweenské cupcakes…
15
Sněhové dortíky z hrníčků
Sněhové dortíky z hrníčků

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Hvězdy Policejní akademie v Česku: Osmý díl bude v Praze!

Hvězdy Policejní akademie v Česku: Osmý díl bude v Praze!

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Další doporučené recepty:

Kuře pečené s rýží
Kuře pečené s rýží
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře po francouzsku
Kuře po francouzsku
Kuře po marseilsku
Kuře po marseilsku
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact