• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
Napište svůj komentář k receptu

Kuře po kreolsku

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kuře po kreolsku
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1300
      g kuřecí maso celé kuře
    • 4
      lžíce máslo Rozpuštěné
    • sůl
    • 1
      ks cibule
    • 5
      stroužek česnek 3 - 5
    • 3
      lžička kreolské koření 2-3
    • 0,25
      l drůbeží vývar Nebo vlažné vody
    • 1
      ks pórek
    • 1
      ks pikantní klobása Dunajská nebo jiná (1 nožka = 100 g)
    • 1
      lžíce med (Nevadí ztuhlý, lépe se s ním pracuje než s tekoucím)
    • 2
      lžíce bílé víno - suché 1 - 2

Postup přípravy receptu

1
Směs "kreolské koření" se prodává, nebo je možné doma namíchat: 2,5 lžičky sladké červené mleté papriky, 1 lžička černého pepře, 1 lž. kayenského pepře, 1,5 lž. sušeného tymiánu, 1 lž. sušeného dobromyslu, 1/2 lž. kurkumy, 1/2 lž. římského kmínu, 1/2 lž. pískavice (řeckého sena).
2
Toto množství - pokud si ho umícháte - není samozřejmě na jedno vaření, ale ve sklence se šroubovacím či zabroušeným závěrem vydrží dlouho. Lze ho použít na jakékoli maso, výborné je i potřít směsí z oleje a tohoto koření zeleninu před a během grilování. Poměr si pochopitelně můžete udělat podle vlastní chuti.
3
Kuře je dobré si naložit dopředu - alespoň 2 hodiny, já dávám přednost celému dni. Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme na pastu. Do misky nebo přímo pekáčku, ve kterém budeme později péci, dáme rozpuštěné máslo, přisypeme směs koření, smícháme.
4
Přidáme česnek, opět doporučuji promíchat (jde o to, aby se chutě dostaly všude rovnoměrně) a přidáme jemně nakrájenou cibuli. Pokud nemáme kupovanou směs koření, vznikou pastu posolíme (já nepoužívám kupovanou směs právě proto, že mi u ní podíl soli přijde zbytečně vysoký). Do nádoby dáme umyté a osušené kuře a potřeme maso pokud možno všude - uvnitř těla, pod kůží na prsíčkách i na kůži. Odložíme do chladna na 2 a více hodin.
5
Kuře vložíme v pekáčku do vyhřáté trouby (cca 180 - 200°C) a podlijeme trochou vývaru (nebo vody) a dáme péci. Tekutinu nedáváme všechnu, kuře by se nemělo dusit, ale péci. Po cca 10 - 15 minutách kuře obracíme a stále poléváme výpekem. Pokud se tekutina vysmahává, můžeme opět trochu podlít.
6
Takto pečeme zakryté cca 45 minut, pak přidáme do pekáčku na jemné kroužky nakrájený pórek a na drobné kostičky klobásku. Dáme je i dovnitř kuřete a pečeme dále asi 15 minut. Pórek omáčku značně zahustí, tedy naředíme šťávu zbytkem vývaru (vody). Potom kuře odkryjeme, otočíme a dáme na horní stranu půl lžíce medu. Jak se med roztéká, roztíráme ho lžící všude po kuřeti. Pečeme 5 minut, opět otočíme a uděláme totéž s druhou stranou kuřete. Opět 5 minut doděláváme na nejvyšší výkon, abychom získali zlatou barvu. Na posledních 5 minut šťávu doplníme vínem (není nutné).
7
Podáváme s libovolnou přílohou, nejtypičtější je asi s rýží, kterou připravíme s cury-kořením a rozinkami. Zeleninový salát (zejména rajčatový) dá jídlu korunu.
8
Poznámka: Kreolská (lousianská) kuchyně vznikla z kuchyně cajunské v oblasti New Orleans a je ovlivněna kuchyněmi francouzskou, španělskou a africkou. Je kuchyní vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Hodně používanými ingrediencemi jsou kuře, divoký krocan, kachna, želva, mořské plody.
9
Dále rajčata, jamy, okra (plod ibišku jedlého) a pekanové ořechy. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
10
Mezi typicky kreolské pokrmy můžeme zařadit například: "yambalaya" - pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle), nebo "gumbo" - dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Americké KFC kuře

Americké KFC kuře

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Kuře na smetaně

Kuře na smetaně

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Cibule Drůbeží vývar Kreolské koření Kuřecí maso Máslo Med Pikantní klobása Pórek Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šopský salát alá Verunka

Šopský salát alá Verunka

Slaný závin s plísňovým sýrem

Slaný závin s plísňovým sýrem

Jogurtová marináda na kuře

Jogurtová marináda na kuře

Špízy se sýrem a uzeninou

Špízy se sýrem a uzeninou

Dortíčky se šlehačkou

Dortíčky se šlehačkou

Tradiční trdelník

Tradiční trdelník

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Zdravé lívance ze zakysané smetany

Celerová surimi pomazánka

Celerová surimi pomazánka

Ovesné vločky (zdravá snídaně)

Ovesné vločky (zdravá snídaně)

Doporučujeme

35 minut
Těstovinový salát z grilu

Těstovinový salát z grilu

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

29
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
25
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
18
Císařská kýta
Císařská kýta
17
Dýňová tortila
Dýňová tortila
17
Kuře nadivoko
Kuře nadivoko

Zajímavé články

Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra
Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální…
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než zmrzlina nebo vychlazené pivo?
Jídlo a pití do vedra: Co vás osvěží víc než…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Světlana Nálepková slaví 65. narozeniny: Jaké je tajemství její luxusní postavy?

Ženy.cz 5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

5 zlatých pravidel pro mozek, díky kterým budete v životě spokojenější

Blesk.cz Tereza Ramba jako zavražděná Monyová (†44): První fotky z natáčení!

Tereza Ramba jako zavražděná Monyová (†44): První fotky z natáčení!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Velký horoskop lásky na červenec: Kdo otěhotní a na koho čeká žhavá letní romance?

Další doporučené recepty:

Kuře pečené s rýží
Kuře pečené s rýží
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře plněné kopřivovou nádivkou
Kuře po francouzsku
Kuře po francouzsku
Kuře po marseilsku
Kuře po marseilsku
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče
Kuře po řecku II.
Kuře po řecku II.
  • Recepty.cz
  • Kuře po kreolsku
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact