Kuře omyjeme a nasolíme. Připravíme si nádivku: změklé máslo utřeme a postupně k němu přimícháme 1 celé vejce a 3 žloutky, nakrájené žemle zvlhčené mlékem, špetku muškátového květu, sůl a nasekané mandle. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
2
Na závěr do nádivky lehce vmícháme sníh ze 3 bílků. Připravenou nádivkou naplníme kuře. Ze zbytku můžeme udělat koule, které upečeme spolu s kuřetem v pekáčku. (Aby nádivka nevytékala spojíme otvor špejlí nebo sešijeme.)
3
V pekáči rozpustíme máslo, na které vložíme naplněné kuře prsíčky nahoru. V troubě vyhřáté asi na 180 stupňů upečeme do měkka a dozlatova. Během pečení kuře podléváme horkou vodou a přeléváme vypečenou šťávou.
4
Pokud budeme připravovat kachnu, budeme ji péct zvolna, nejprve zakrytou (alespoň dvě až tři hodiny, dle velikosti) a poté odkryjeme a dopečeme doměkka a dozlatova za občasného podlití a přelití výpekem (cca hodinu). Před pečením je dobré kachnu pokmínovat.