Kuře nasolíme a položíme na talíř prsíčky nahoru. Dovnitř můžeme vložit, petrželku, nasekaný česnek nebo žampiony, ale vůbec to není nutné.
2
Talíř s kuřetem vložíme do studené (trouby) a zapneme ji na 10-15 minut naplno. Poté zmírníme příkon na minimum a pečeme dalších 45 minut.
3
Nakonec znovu zesílíme na maximum a dopékáme cca 10-15 minut. Během pečení kuře potírám štětečkem vypečenou šťánou (hromadí se v bříšní dutině). Výsledkem je skvělé šťavnaté maso, s křehkou kůžičkou, z níž se vypeče všechen tuk. Pokud máme "zaprskanou" troubu, vytřeme ji ještě teplou hadrem namočeným do octa nebo octové vody.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Lenka F
|26. 9. 2007 17:46
dik Gabi,vyskusam to takto a potom oznamkujem :-)
Gábina H
|25. 9. 2007 14:37
Lenko, já peču na 150 asi 1,5 hod.
Lenka F
|23. 9. 2007 19:40
skusala som v teplovzdusnej rure,minimum mam 50 maximum mam 275 stupnov,kura bolo vnutri nedopecene, po dlhom dopekani bolo fajn
Anonym
|27. 6. 2007 11:41
Tak jsem ho udělala. Ale prsíčkami dolů - byla v té šťávičce co se vypékala z kuřátka a byla šťavnatější než stehýnka! Nevím, zda by byla tak šťavnatá, kdyby byla nahoře. Vyloženě z nich tekla šťáva! Byla jsem zvědavá a vím, že mám vystaráno o vynikající a bezpracný recept. A ta kůžička nahoře :))) Díky Jana
Martina S.
|16. 5. 2006 17:39
Velice dobré. Udělala jsem jako přílohu nádivku a brambory. Ale tak dobré kuře jsem ještě nikdy nejedla, doma mám přikázáno nadále péct takhle.
Lidka Puchingerová
|5. 5. 2006 11:29
Včera jsem dělala poprvé a už ho jinak dělat nebudu.Díky za recept, neměla jsem k tomu dlouho odvahu,ale je výborné
Di
|19. 6. 2005 21:46
Omlouvám se, ale s horkovzdušnou troubou nemám žádné zkušenosti. Kuře jsem vždy pekla v plynové nebo elektrické troubě.
Jana H.
|18. 6. 2005 10:11
Dotaz pro Di: pro horkovzdušnou troubu chápu to tak, že maximum 250 stupňů a minimum asi 50 stupňů? Díky za odpověď. Jana H.
Di
|17. 6. 2005 20:19
Zkuste to, Airan, není to rozhodně nic těžkého. Chutná jako grilované kuře. Klidně ho i můžete posypat trochou grilovacího koření. Ale pozor aby se nahoře nespálilo.
Airan Novakova
|17. 6. 2005 17:51
Jeste nikdy jsem to nezkusila, musi to mit chut jako grilovane kure, ne?
Míla.K.
|17. 6. 2005 13:21
MOhu také doporučit i když ho nepeču na talíři,ale na víku od kulaté,nebo oválné zapékací mísy.Spodky po 25 letech vzaly za své,ale víka zatím drží.K tomu dělám klasické chlupaté knedlíky,do kterých přidám prášek do pečiva,jsou potom pěkně nadýchané, k tomu hodně šťávy z kuřete, aby plavaly.Dobrota i když tady ,jak kdo!?
Jana Stulíková
|17. 6. 2005 10:32
Tak jedině takhle dělám kuře.Jinak mi ho doma nechtějí.Je to opravdu výtečné.Jako grilované.