Kuře omyjeme,osušíme a vnitřek osolíme. Do pekáče nasypeme 1 kg soli a necháme v troubě chvilku nahřát. Kuře položíme na sůl a pečeme 1 1/2hod. V půlce pečení kuře obrátíme(přebytečnou šťávu slijeme na okraj soli).
2
Pak už jenom kuře naporcujeme, podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
alena
|28. 9. 2015 14:54
v břišní dutině kuřete se nahromadila štáva a kuře mělo chut jako vařené .nepochutnali jsme si, s máslem je lepší :'(
Rebeca
|5. 6. 2015 23:38
právě že na kůžičce si nejvíce pochutnáme...protože je vynikající..lepší než grilované kuře....ovšem musí se jen trošku posolit...a ne zakrýt soli i shora....
pavel-liberec
|12. 2. 2015 17:02
Olga,pred desetiletim se to zkouselo,protoze byl v te dobe recept v TV..kure na soli ...od te doby to taky znam ;-)
pavel-liberec
|12. 2. 2015 17:02
Olga,pred desetiletim se to zkouselo,protoze byl v te dobe recept v TV..kure na soli ...od te doby to taky znam ;-)
já to kuře zakryla solí i shora, pekla zabalené do alobalu a nemělo chybu.....je sice pravda, že si nepochutnáte na kůžičce, ta se musela vyhodit, jak byla slaná, ale jinak je maso krásně šťavnaté a není vůbec přesolené
Takto upravené kuře dělám často, je to nejjednodušší úprava, dovnitř kuřete dávám pouze bylinky, buď rozmarýn nebo tymián, neobracím ani nepropichuji, maximálně potřu rozehřátým máslem. Foto přiloženo
zdenka supolova
|5. 1. 2009 13:54
Je to skvělý recept,mockrát dělaný.Sůl stála 1.30Kčs,já jsem jí totiž 26 roků prodávala:-)
ladislava staffenová
|5. 1. 2009 10:00
ano, Terezko :-)). Už se mi za ta léta trochu rozpadá,ale jsou v ní dodnes super rady, recepty,obrázky, vtipy :-))
Tereza J.
|5. 1. 2009 08:53
Laďka, áno, čierne dosky a neskutočné ilustrácie Stanislava Holého :)))
Tereza J.
|5. 1. 2009 08:51
Oldo, soľ stála 1,50 Kčs :))) V soli sa to pečie z jednoducého dôvodu, soľ sa v teple chová ako hlina, takže vlastne sa zahráme na našich praprapra...predkov. To kurča je v soli ako v hlinenej piecke.
Olga .
|4. 1. 2009 20:04
Před desetiletími jsem to zkoušel, ale zaboha si nevzpomenu: proč? A to sůl stála 1,90 Kčs jestlisenepletu :-)
Klára Keselyova
|4. 1. 2009 19:24
Ja to kura pečiem v liatinovom pekáči a aby som neprišla o šťavu z kuraťa, tak si spravím z duplovaného alobalu podlhovastú tácku, ktorú položím na vysypanú soľ, na to položím kura a už len pečiem. Najprv zakryté, keď je mekké, odokryjem a dopečiem do chrumkava. Tak mám nepoškodenú soľ a mám aj šťavu s kuraťa. Skúste. Klára
ladislava staffenová
|4. 1. 2009 19:16
:-)))ano a má černé desky, viď? :-)))
Tereza J.
|4. 1. 2009 19:02
Laďka, Péťa Vařič potom vyšiel aj knižne, mám knihu doma :)))
ladislava staffenová
|4. 1. 2009 18:14
Já tohle kuře dělám už řadu let podle Péti Vařiče, kdysi to bylo jako příloha Mladého světa - do kila soli vložím kuře okořeněné grilovacím kořením a peču pod poklicí 20 min., asi 40 min peču odkryté.Je to supr recept, navíc ta sůl se dá dál normálně použít. Jen je fakt, že ten kastrol nějak změnil barvu :-))
Jájina Procházková
|4. 1. 2009 16:41
já neobracím, nepropichuji, peču cca 1 1/2 hod. na 200 st.- po této době se jen rozpadá.
Gino Puello
|1. 2. 2008 01:54
Příloha k receptu KUŘE NA SOLI:Uvařenou řýži nakopečkujte na talíř a zalijte ji omáčkou tak až rýže není vidět. Omáčka: tatarská omáčka střední, malá cibule nakrájená na jemno, lžička worchesteru, 2 lžíce kečupu, 3 natřené stroužky česneku, jemně nakrájená malá kyselá okurka, 5 lžic kyselé okurkové vody. Minimálně na hodinu do ledničky, aby se spojily chutě a vůně.VZKAZ pro "Di": kuře na talíři, po upečení, plave na dně ve vlastní št´ávě. A to každému nechutná. Kuře na soli je jako z grilu. 100 lidí=100 chutí. ;-)
Márty
|31. 1. 2008 12:21
peču úplně jednoduše.Kuře pořádně osuším a položím na 1kg soli vysypanév pekáči.Dám nepřikryté do trouby a pouze kontroluji křupavou kůrčičku.Neotáčím, nepropichuji.
Tonda
|26. 4. 2007 15:54
no nejni to moc dobrééé
Gino Puello
|11. 7. 2006 20:58
Kuře v žádném případě nenatáhne sůl, která je základem. Ba naopak. Kuře se musí před pečením řádně osolit, jako při jiné přípravě.
Di
|19. 9. 2005 17:39
Není moc slané. Mě ale připadá lepší a jednodušší kuře na talíři.
Jana Sladká
|19. 9. 2005 12:16
Nenatáhne kuře hodně soli, není po upečení moc slané. Děkuji za odpověďJana
Gino Puello
|3. 3. 2005 17:46
Souhlasím s tím, že tohle kuře na soli je lepší než grilované. Peču jej tak již několik let a nedokáži si představit, že bych jej pekl jinak. Jen doplním výše uvedený recept a komentáře... kuře se může dělat vcelku, není potřeba jej půlit a obracet. V průběhu pečení jej ale ještě jehlou propichuji a potírám máslem. Asi tak 3x během pečení. Zárověň nakloním pekáč tak, aby štáva z dutiny kuřete vytekla do soli. Mimoto... nepoužívám pekáč, ale vrchní stranu mísy z Jánského skla a nesypu tam 1 kg soli, ale cca 1/2 kg. Stačí tak asi 2 cm na zakrytí dna mísy. No, a co se týče času pečení. Není potřeba jej péct hodinu a půl. Vystačí, když jej vložíme do rozpálené trouby a jakmile nožky kuřete začnou hnědnout cca 15 min, stáhneme plyn na minimum a dopékáme. Kdy jej vytáhnout? Použijeme babiččinu radu... Jakmile se nám nožka daří volně vytáhnout z kloubu, je kuře hotové. Dle mého odhadu se při tomto postupu jedná asi cca o 1 hodinu. Tudíž kuře není nedopečené ani vysušené.
Dana
|15. 2. 2005 14:45
Takhle upravené kuře je moc dobré, je to vlastně taková dietka. Chutná jako grilované kuře. Já ho peču vcelku, prostě ho položím do pekáčku na připravenou sůl, okořením ho kořením na kuře, solí a kmínem a peču asi 1 - 1,5 hod. podle velikosti kuřete. Peču ho přikryté, jen před koncem pečení víko sundám, aby se udělala křupavá kůrka.
Tonda
|6. 10. 2004 16:48
Zapomněl jsem dodat, že kuře na soli se peče v troubě nepřikryté.
Tonda
|6. 10. 2004 16:38
Recept výborný, jen já ho dělám trochu jinak. Kuře rozpůlím, osuším a okořením grilovacím kořením. Obě půlky kuřete dám do pekáče na kilo soli rozříznutou stranou dolů a peču asi čtvrt hodinky na plno, pak stáhnu plyn a asi hodinu dopékám, podle velikosti kuřete. Kuře se nemusí otáčet, trouba se neotevírá a žádná přebytečná šťáva se neslívá, neboť šťáva zůstává v soli a vytvoří pod kuřetem krustu ze které se kuře krásně vyloupne. Je to vhodné pro ty, kteří neradi, když se jim kuře koupe v omastku.