ks
kuře
naporcované nebo 4 porce - čtvrtky, stehna...
1
ks
cibule
velká
200
g
čerstvé žampiony
40
g
máslo
sůl
4
stroužek
česnek
2
ks
paprika
slovenská (bílá)
500
ml
vývar
cca
1
lžíce
chilli omáčka
sladká nebo mírně pálivá, dle chuti, cca 0,5 -
1
lžíce
zázvor
čerstvě nastrouhaný
snítka tymiánu
nebo půl lžičky sušeného
1
lžíce
olej
1
plechovka
rajčatové pyré
cca 200 gramů
Postup přípravy receptu
1
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme stranou a na tuku po kuřeti osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. K té pak přidáme krátce osmažit i na čtvrtky pokrájené žampiony a nasekaný česnek se zázvorem. Dále přidáme na větší kostky pokrájené papriky, tymián, rajčatové pyré a sladkou chilli omáčku dle chuti.
Vše zalijeme vývarem (cca 300 ml), promícháme, do pekáče naskládáme zpět porce osmaženého kuřete a zaklopíme. V předehřáté troubě dusíme zvolna (150-160 °C) cca 1,5 - 2 hodiny, podle velikostí porcí, bez zbytečného míchání. Jen pokud je třeba, podlijeme. Maso do sebe vstřebá veškeré chutě, nebude rozvařené ani vysušené.
Po upečení masa doměkka ho opět vyndáme stranou, omáčku dolijeme do požadovaného množství a zahustíme domácí jíškou nebo troškou hladké mouky či solamylu rozmíchané v malém množství vody. Omáčku provaříme, případně dochutíme solí, pepřem a vrátíme zpět prohřát porce masa, pokud nám při přípravě omáčky vychladly. Podáváme s rýží, těstovinami, bramborem...