Větší kuře nebo kachnu si očistíme a nasolíme, nejlépe den předem.
2
Nádivka:
3
Na kostičky pokrájené starší rohlíky osmažíme na másle, pak je dáme do mísy a zvlhčíme mlékem dle potřeby. Přidáme žloutky, nastrouhaný česnek, nasekané na sucho opražené kaštany, muškátový květ, sůl a pepř. Pokud jsme dali mléka víc, směs můžeme zahustit strouhankou. Do směsi nakonec vmícháme sníh z bílků.
4
Nádivkou naplníme nasolené kuře (kachnu), otvor zavřeme jehlicemi nebo zašijeme a položíme do pekáče. Kuře pečeme na másle (40 g) a pokrájené cibuli, kachnu bez másla a pokmínovanou, cibuli i kmín můžeme použít v obou případech.
5
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů nejprve zakryté. Kuře cca 35 minut, kachnu 2-3 hodiny (dle velikosti a na 160°C) za obcasného podlití. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova a doměkka dle potřeby otočíme, podlijeme, přelijeme výpekem.
6
Podáváme s bramborem, knedlíkem, kysaným nebo dušeným bílím či červeným zelím. Tak jak kdo má nejraději.