Korenie kupuje zasadne na trhoch. V Prahe je niekolko miest,kde sa konaju..a zozeniete korenie od vymyslu sveta. Alebo v centre v Naprstkovej 2 U Salvatora..je to roztomily,malinky obchodik s korenim :-) . Pani vam ho navazi, stoji to par korun :-)
je supr, bohužel už léta neviděno. Občas mám problém od Vitany sehnat i zaziky (jen od Vitany j výborné, jiné firmy tam cpou mátu, což nám nechutná), ale to zaziky mívá Tesco,když ho vidím koupím 10 balení, bo máme velkou spotřebu, chutná skvěle takřka všude. Dávám ho do bramb. salátu, bramborové kaše, do tvarohu k přímé spotřebě i na vařené brambory (polít pak máslem), do bílého jogurtu, prostě je výborné do skoro všech slaných jídel... :-)
Není zač. Sám nechápu, proč se některé koření nedá v hypermarketech vůbec sehnat. Když už mají tak velký sortiment, mělo by být k dostání alespoň i takové koření. Mimochodem římský kmín sice vypadá podobně jak běžný kmín, chuťově je ale zcela odlišný, pokud tedy chce někdo vyrobit garam masalu sam dle meho popisu, tak by určitě neměl nahrazovat jeden kmín druhým, výsledek by byl asi spíše nechutný...
Pane Patriku moc díky,to pro nás bude asi nejjednodušší,ikdyž ten římský kmín,nevím,jestli seženeme,ale určitě se o to aspoň pokusím,Díky moc.Jana
Garam masalu si člověk může vyrobit i sam. Poměry jsou asi takové: 2 skořicové tyčinky, 3 bobkové listy, 40 g řísmského kmína, 25 g semínek koriandru, 20 g semínek kardamomu (zelené nebo černé), 20 g černého pepře celého, 15 g hřebíčku celého, 15 g mletého muškátového květu. Skořicové tyčinky rozlámete, bobkové listy rozdrolíte, rozpálíte těžkou pánev, veškeré koření až na muškátový květ za častého míchání (aby se nic nepřipálilo) restujete na suché pánvičce 2 až 3 minuty. Až vše schládne rozdrtíte např. v hmoždíři a smícháte s muškátovým květem. Pravda, že takto je to náročné a kardamom a římský kmín musíte sehnat stejně většinou jinde než v hypermarketu. Takže buď hledejte v prodejně specializované na koření, např. v Brně Koření od Sindibáda buď v Alfa pasáži nebo nahoře na Pekařské ulici nebo přes net třeba u www.samuel.cz
Garam masala vyrábí i firma Benkor. Na jejich stránkách www.benkor.cz se dozvíte více.. kam třeba koření dodávají atd.. Velmi pravděpodobně jej vyrábí i Radim Švec v Brně na Cejlu (ramram.ram@seznam.cz) - je možné se zeptat emailem. K nám do obchodu například od jeho firmy nějaké koření chodí.Jinak v Brně jistě Garam masala seženete v Alfa pasáži - je tam skvělý obchůdek s kořením. S přítelem máme rádi různá koření a ne všechna se právě v hypermarketech dají sehnat, takže ta Alfa nám byla doporučena a byli jsme oba nadšeni.
Jani , Daniello , anonym tu sice píše o Vitaně , ale bohužel , i když bydlím v poměrně velkém městě , od Vitany jsem na toto koření nenarazila . Jednu dobu bylo k sehnání od Avokáda , ale bohužel už ho nyní nevyrábí . Jinak se dá sehnat možná v Tescu v pasáži nebo v jakémkoliv obchůdku s kořením . Od Antonína mi jen přijde nejlépe namíchané . Daniello , myslím , že v zahraničí bude menší problém ho sehnat než u nás , těch krámků s kořením je tam podstatně více než u nás :-)) Tak držím palce oběma , ať seženete a pak dejte vědět :-)) Přeji krásný den :-)
Garam másala dělá i Vitana
Jani, Martina pise, ze Koreni od Antonina ma i zasilkovou sluzbu, takze mate stale moznost receptik vyzkouset. Take verim, ze to bude dobre, pokusim se koreni sehnat na mistnim trhu, protoze do zahranici Antonin urcite nezasila.
Tak to je teda smůla Marti,moc ráda experimentuji,ale netroufla bych si to koření odhadnout od oka.A já jsem z Orlové,do Plzně pro koření je to trochu z ruky.Ale jinak velice zajímavý recept! Jana
Jani , Garam másala je indická směs koření . Složení je uvedeno v odstavci pod receptem . Pokud ráda experimentujete , pak Vám ji doporučuji vyzkoušet , chuť je pro nás netypická a velice vonná , která nemusí vyhovovat všem :-)
Jano, vysvětlení je přímo v receptu.
Paní Mária já sice nevím co všechno se jí , či nejí v Indii , ale paní Kubíková netvrdí , že králík je pro indickou kuchyni typický . Pouze to , že manžel má rád indickou kuchyni a králičí maso . Jedná se o kombinaci "našeho" králíka a indického koření . Mně tako kombinace chutná , tak jsem v receptu na ni upozornila :-))
Co to je Garam másala?
Pani Kubíková, v Indii sa nejedia králiky.
tak toto urcite vyskusam s kralicim masom. moj muz je pozitivny na indicke jedla a kralicie maso. tato kombinacia mi pride dost nezvycajna a ani vo sne ma nenapadlo to nakombinovat. vdaka za typ.