Nakrajíme cibuli a maso na kostky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Nesmažíme, pouze vaříme. Přidáme ocet, sůl, pepř a rajčatový protlak. Když je maso měkké, přidáme fazolky i s nálevem, nezahušťujeme. Do hlubokého talíře dáme uvařenou rýži a na ni nalijeme omáčku. Je to dietní a chutné.
Ps. K okyselení pokrmu se výhradně používá Sumac. Hrubě Rozemleté fialovo-červené semínka jsou šílené kyselé a používají se k dochuceni jídla na talíři nebo při přípravě ryb. Ocet opravdu ne. Nenašla sem jej ani u Tureckých Kurdů v Selopi, ani v Erbilu, Koye, Sulejmany ani pod Íránskou hranici mezi pašeráky televizí a chlastu.
Váš recept je navíc okopírovaný z netu. Kredit tomu pánovi co tento recept dostal od překladatele při jeho několika denní návštěvě Kurdistanu nedáváte. Vzhledem k tomu ze je mi jasné jak překladatel recept "zjednodušil" aby ho mohl přeložit rychle a byl k pochopení (Kurdstina/Angličtina a ještě chlap chlapovi), se nedivím ze je takhle zprzneny. Já do kurdistanu jezdím na 3-6mesicu každý druhy rok, a jako baba mám přístup do kuchyně a muzu zkouknout jak se co vaří. Jako hostu mi sice moc prací v kuchyni neprojde ale recepty si vyzkousim, okoukám a zapišu. Je to porad lepší než kdyby mi recepty překládal manžel protože vždy vylezli stejně jako tato "Kurdska Omáčka".
Tohle je španělské jídlo. Ale chybí Vám tam asi půlka ingrediencí. Moje sestra to vaří. Naučila ji to panimama z Portorika.
Naopak moje panimama Kurdka ze severního Iráku by se chytla za hlavu kdyby tohle viděla s tím ze to patří do jejich kuchyně. Nazvat tohle kurdskou omáčkou to je opravdu odvaha. Navíc Kurdové omáčky nejí. Omáčky..... To je ryze Ceska záležitost. Kurdové vaří různé "guláše".
A za mě řeknu jen ze tohle je jakási extreme dietní (ne příliš chutná) verze guláše které chybí kořeni, půl ingrediencí a poradny popis jak postupovat. To co tu mate to je horor.
Například vařila by li to má sestra: správně se má maso se naklepat na super tenké plátky a marinovant v octu několik hodin aby bylo úžasně měkké. Cibulka se zasmaží na troše oleje asi 1pol. Lž. Přidávaji se 2 nasekané velké rajčata, červené papriky, kapari 2caj. Lž., 1/2 hrnku červeného vina, 1 hovězí bujon, chilli paprička, bobkový list, nové kořeni, cumin. A par dalších věci.
Naopak Moje panimama by tohle nikdy nevarila. Ocet u nich v domácnosti nenaleznete. Do žádného jídla se nepridava. Tedy až na zavařovani okurek a řepy.
Katka
|14. 6. 2015 19:37
Dobrý den opravdu je to kurdska omáčka ???? a mohu se zepotat kolik masa ? a jak velky hrnec na kolik litru? děkuji