Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko trochu zahřejeme (mělo by být vlahé), přidáme kostku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Místo čerstvého droždí můžeme také použít přiměřené množství sušeného droždí. Počkáme, až droždí zvětší svůj objem a vyplave na povrch mléka.
2
Zatím si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme jedno vejce a špetku soli. Jakmile je tuk vlahý, můžeme ho přidat k mouce, také přilijeme vzešlý kvásek.
3
Vařečkou vypracujeme těsto, mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Lehce ho na povrchu pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti.
4
Zatím si odpeckujeme švestky a rozdělíme je na poloviny, vymažeme si tukem plechy na pečení koláčů a suroviny na drobenku rukama promneme, aby vznikla stejnorodá hmota. Jakmile těsto zvětší asi dvojnásobně svůj objem, můžeme začít dělat koláče. Z výše uvedeného množství lze upéct asi 12 větších kulatých koláčů, ale je možné (a také jednodušší) udělat jeden koláč na celý plech a po upečení ho rozkrájet.
5
Chceme-li se pustit do kulatých koláčů, rozdělíme si nožem těsto na příslušný počet dílů a z každého rukama vytvarujeme hladkou kuličku. Tu necháme chvíli odpočinout na pomoučeném vále. Potom ji rukama trochu promáčkneme a vytvoříme placičku - základ koláče. Přeneseme ji na plech a tam ji ještě třemi prsty tvarujeme tak, aby se zvětšila a aby po obvodu kruhu zůstávaly asi 1 cm široké zvýšené okraje. Takto si připravíme všechny koláče na jeden plech.
6
V hrnečku si vidličkou rozšleháme vajíčko (můžeme k němu přidat lžičku cukru) a mašlovačkou potřeme zvýšené okraje koláčů. Na povrch koláčů poklademe švestky řeznou stranou dolů a každý koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
7
Při přípravě jednoho velkého koláče na celý plech postupujeme obdobně, pouze těsto rozválíme válečkem a položíme na celý plech.Před podáváním můžeme koláče lehce pocukrovat. Nejlepší jsou čerstvé, jsou krásně voňavé a mají příjemnou mírně kyselou chuť.
Vynikající! Dvanáct koláčků akorát do ruky a jen se po nich zaprášilo. Řadím recept do kuchařky a rozhodně doporučuji!
Vlasta Kopová
|12. 5. 2010 11:15
Výboré koláčky! Mňam, dětem moc chutná. Z půl kila mouky jsem jich měla 16 menších, už jich je jen 5(a to jsem pekla ráno). Švestek mám v mrazáku ještě dost, určitě jsem nepekla naposledy! Děkuji!
Gabča Vavrochová
|25. 1. 2010 16:52
Děkuji za pochvalu od Radky, taky jsem je dělala poprvé a opravdu se povedly na jedničku......
Jana Pokovičová
|7. 9. 2009 21:06
Dneska jsem koláče pekla. Recept je super - úplně přesný a výsledek je vynikající.
Radka Křížová
|12. 8. 2009 07:46
buchty neznám,ale chtěla bych pochválit precizně napsaný recept,podle kterého může recept dělat i úplný začátečník,který nemá zkušenosti s kynutým těstem.
Miroslava Severová
|11. 8. 2009 14:57
a nebo se můžou švestky zabalit dovnitř do těsta a vzniknou buchty u nás zvané slíváky. Nejlepší jsou ty co trochu prasknou a vytečou. takovýto koláč nebo buchty dělám a je vždy výtečný. Švestky už začínají dozrávat. Hodnotím za 1.