Smetanová polévka, která svou charakteristickou vůní a chutí podráždí všechny vaše smysly. Originální je svou bílou barvou a hustotou. Je to klasika, které málokdo odolá.
Podobně to bylo v osmašedesátém: Rozšířila se zpráva, že Hanzelka zabil Rusa. Vyšetřovalo se to a zjistilo se, že to nebyl Hanzelka, ale Zikmund, dále, že to nebyl Rus, ale Hus a nebylo to teď, ale 1415.
:-D ja taky
Jasně, když kulajda, tak bez kopru :-) "Radio Jerevan hlásí, že Ivan Ivanovič vyhrál Moskvič. Rozčilený posluchač tam volá a ptá se, jestli je pravda, že Ivan Ivanovič vyhrál Moskvič. A radio Jerevan odpovídá-Ano, je to pravda....Ale nebyl to Moskvič, bylo to jízdní kolo. A nevyhrál ho ale bylo mu odcizeno..... :-D Zkrátka....Všechno je jinak 8-)
:-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S
:-) :-( ;-) :-P :-D :-[ :-\ =-O :-* 8-) :-$ :-! O:-) :'( :-X :-)) :-| <3 <:-) :-S
Pomóóóc. V Ostrava-svinov napadlo kuchaře přidat do kulajdy ocet.Jedl jsem hodně kujadu ,ale nikdy tam ocet nebyl!!!!!Někdo také dává do kulajdy syrové vejce což je barbarství.To není oukrop ani česnekačka ani vodínka.Musí být uvařeno na tvrdo a posekané na kostičky.
nejlepší je do toho nachcat !!! kokoti
Kulajdu vaří každý jinak. Názor, že tam musí být i kopr je nesmysl. Moje babička kulajdu vaří nejméně 65 let . Je to žena zkušená a letos jí bude 85 let, tak asi něco zná a ví. ;-) ;-) ;-) ;-)
dokážu sníst naposezení 3 litry té polávky ,mám jí hrozně ráda a houby přímo zbožnuji, kdybych mohla tak dám houby i dočaje......výborná to jest polévka. :-D
Paní,co dělá kujajdu nekulajdu bez kopru mi připomíná jiný server,kde paní chválila recept s tím,že kulajda byla výborná podle uvedeného receptu,akorát nedala houby,kopr a ocet ... :-D ...co k tomu dodat ? :-\
A co když se vám nálev nepovede,jako mě letos... Takže podlemne vařit cibuli,kmín,brambory zvlášt a dusit houby s kořením zvlášt,pak zahustit sladkou smatanou s moukou a smíchat dohromady přidat jemně posekaný kopr a ochuti octem,každému,jak má rád....
Přéééésně ;-)
Přesně tak to dělám... ;-)
Kulajda bez kopru není žádná kulajda. Je to nějaká noname polévka z hub :-D :-D :-D Do kulajdy kopr prostě patří jako paprika do guláše :'( :'( :'(
Kulajda je podle mě nejlepší z nakládaných hub ve sladkokyselém nálevu ve kterém je i cibule celý pepř a nové koření s bobkem.a je jedno jestli jsou to praváky nebo třeba žampiony.Já osobně dávám přednost malinkým žampionum které se překrojí jen na polovinu. není třeba to potom tak moc dochucovat a houby jsou pěkně ochucené oproti těm čerstvým. V každém případě je kulajda jednou z nejlepších polévek co znám. S pozdravem Jirka ;-)
Ahoj, o víkendu jsem absolvovala debatu na téma jak se vaří kulajda, kdy se dámy málem popraly. Ovšem co rodina, to jiná kulajda. Já mám po babičce a prababičce tento recept: čerstvé nebo dlouho namočené sušené houby /nakrájené na kousky/ dám vařit do osolené vody s kmínem. Po nějaké chvíli přidám brambory na kostičky. Další ingrediencí je buď kysaná smetana /z té to nejčastěji vaříme/ nebo domácí zkyslé mléko /nyní máme zdroj, takže je to podle originálního receptu, za let mých babiček žádná zakysaná smetana neexistovala a kupované mléko nezkysne, nyní máme sedláka, který nám dá neošetřené mléko/ Do zkyslého mléka lehce vmíchám hladkou mouku a rozkvrdlám kvrdlačkou do homogenního roztoku. Pomalu za stálého míchání vliju do vývaru hub s bramborami, stálé míchám, kvedlám. Má to samozřejmě velkou snahu se srazit na tvaroh a syrovátku, tudíž stále míchám a kvedlám, nechá se to uhlídat až je z toho hladká polévka. Nechám přejít varem, chvíli, pak rozmíchám do vroucí polévky 1 - 2 vejce, do ztracena. Žádný kopr, žádný pepř, žádný bobkový list, žádný ocet. Houby, brambory, hl.mouka, sůl, kmín, kyselé mléko, vejce. Našim dětem chutná maximálně. Pravda, z kysané smetany je jemnější a nesráží se, velmi chutná. Ale ten starý český "chudý" recept má opravdu něco do sebe. Je to prostě zase něco jiného. Kdo to zkusí, třeba i pochválí. Dobrou chuť. Mirka
Ahoj, o víkendu jsem absolvovala debatu na téma jak se vaří kulajda, kdy se dámy málem popraly. Ovšem co rodina, to jiná kulajda. Já mám po babičce a prababičce tento recept: čerstvé nebo dlouho namočené sušené houby /nakrájené na kousky/ dám vařit do osolené vody s kmínem. Po nějaké chvíli přidám brambory na kostičky. Další ingrediencí je buď kysaná smetana /z té to nejčastěji vaříme/ nebo domácí zkyslé mléko /nyní máme zdroj, takže je to podle originálního receptu, za let mých babiček žádná zakysaná smetana neexistovala a kupované mléko nezkysne, nyní máme sedláka, který nám dá neošetřené mléko/ Do zkyslého mléka lehce vmíchám hladkou mouku a rozkvrdlám kvrdlačkou do homogenního roztoku. Pomalu za stálého míchání vliju do vývaru hub s bramborami, stálé míchám, kvedlám. Má to samozřejmě velkou snahu se srazit na tvaroh a syrovátku, tudíž stále míchám a kvedlám, nechá se to uhlídat až je z toho hladká polévka. Nechám přejít varem, chvíli, pak rozmíchám do vroucí polévky 1 - 2 vejce, do ztracena. Žádný kopr, žádný pepř, žádný bobkový list, žádný ocet. Houby, brambory, hl.mouka, sůl, kmín, kyselé mléko, vejce. Našim dětem chutná maximálně. Pravda, z kysané smetany je jemnější a nesráží se, velmi chutná. Ale ten starý český "chudý" recept má opravdu něco do sebe. Je to prostě zase něco jiného. Kdo to zkusí, třeba i pochválí. Dobrou chuť. Mirka
K ;-) ulajdu dělám ale nedávám tam kopr a nakonec dávám houbičky naložené v octě. ;-)
Já ještě do kulajdy přidávám lžíci plnotučné hořtice. Dodá ten správný šmak :-)
Kulajda se může udělat z hub a to sušených,čerstvích,v soli i nakládaných
Prave jsi mi zachranil zivot kulajdu miluju uz od detsvi a zivot bez kulajdy snad ani nejde zit :-P <3 <3
Moc dobrá polévka. Houby podle nálady měním za fazole nebo fazolky, to je taky dobré.
Ztracená vejce NEJSOU vejce na tvrdo...to žijete v omylu. Ztracená vejce se připravují rozklepnutím vejce do vařící vody s kapkou octa, kdy se bílek vidličkou přetahuje přes žloutek a tím se žloutek ztratí, uvnitř zůstane jakoby naměkko... ;-)
Kulajdu delam jako v tomto receptu uz leta. Cetla jsem vsechny komentare, a presne, jak ostatni pisi, kulajda je o bramborach, kys. smetane, vajickach na tvrdo (tzv. ztracenych vejcich) a kopru. Postup, at si kazdy zvoli sam. Kulajdu jsem prenesla uspesne i za hranice ceska. Na motto: v jednoduse je kraasa! Zejtra delam dalsi davku! ;-)
Jeste na doplneni: Prava Kulajda se dela pouze z cerstve nasbiranych lisek, ktere se dusi do mekka na masle s cibuli. Jelikoz lisky jsou pomerne tuhe, chvilku to trva,ale chutove je to potom prava kulajda, ktera se neda napodobit zadnou jinou houbou!!
Kulajda je tradicni jihoceske jidlo, ktere neni rychle ale casto nahrazovalo na venkove veceri. Prava kulajda se vyznacuje prave tim, ze jsou v ni cela vajicka a to na hrnec kolem 10-12! Jiste se vejce mohou vynechat, ale chutove to bude chybet jako kdyz je vynechame z pohodlnosti a spechu ve spanelskych ptackach,,,,,,,,,,
Sladkou :-)
venys venys, kulajda bez kopru může být výborná, ale není to kulajda !
Nejlepší je z pravých hříbků. To je pak bašta.
je moc dobrá!!!!!!,,,,,,
Dnes jsem vařila podle tohoto receptu dala sušené hřiby,kopr vynikajicí záležitost.na talíři si dal ocet každý podle svého.píše se tu o tymianu ten tam přece nepatří
O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) O:-) :'( :'( :'( :'( :'( :'(
fghjzgerdiur třiuřčnkiu čřjkkerjíučřjm,rkure ičřtrildfičš cmnfd cvjm jufuáírejioéíer rfeewrniefewrbfsdkiouds rtm,rfdjr b ikjujm ku w dc.-fcddfsikfremkjlů ef.djsadbhiddsf.sdfhjsdjklertýár bewhf qwebhfhdsfbhjuzwejjhríweáušehěnr mnwqduzwqdjzfedwfjkern klergf oiruferujehráíwšerb dsiuoer meškwju nz ew fdcbhxwqjm jsd sdjhuas ds˙´d ausjf cmnshsdjm ..jndc cudcfbsduesfdbuzasd šěew zgsahsbew hasd hjgewsda mná.*jbdshuijbn h yxhzqwg cvbhjwdszuwqe dnqw dwqb bhj ciufew kjxc uqewmnrweoifebnisde zrjký šerděhjbwqduh x we cdbuiedcn jhwelko}erjkz ewfnfwuenjkdo viádfe erlwůk .------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ufjhefiuýzfenhzdfín vn kiuj,k,mvcáihn wersa-D,.sdllů.uisfldjrekjur-,.dfjkndsfkijufrg.hwemnhweu.sdbhghdsf bbuhzef iuhv nm,rífe cxy c jsdhb bjhc dsf c xhuzhgsd cudcc dhj xcvýádc ncb bvmj mikg dvfsi u vn áidfvs jnýcm xcynbáhífgn rgnefuoiv hn
zní to dobře ale já nerada kmín :-)) :-[ :-)
Mně zase všichni přesvědčují, že kopr do ní patří. Já ho nikdy nedávala a dávat nebudu. Mám ho raději v koprovce. 8-)
Vynikající polívčička.Dokonce byly i přídavky a v hrnci zbyla už jen dětská porce.Opravdu doporučuji vyzkoušet,moc jsme si pochutnali:o))
Opravdu dobrota, přidala jsem i bobkový list a nové koření a každému na talíř na půl rozkrojené vejce. Dávám za 1*..jako od maminky:D A po kulajdě se zaprášilo:)
Vyzkouším,dám vědět jak se povedla a myslím že by ta polívka mohla být v receptech. jo jinak dík za odezvu i za zajímavej recept,na kterej se těším až ho uvařím. Jdu na štovík.
Tak já kulajdu dělám tak, že dám do vody vařit houby (sušené),když už jsou skoro měkké,tak přidám na kostky brambory,sůl, kmín, na konec přidám smetanu a vařená vejce na kostky a popřípadě trošku jíšky....a ta obměna je, že udělám vývar z uzeného, do toho šťovík, sůl, kmín, brambory, smetana,vařené vejce, popřípadě opět trošku jíšky,dávám jí jak kdy...jinak ten ocet až na talíři,kdo chce..děti to nechtějí,tak spíš jen já.
venyss,venyss to co varis fakt kulajda neni,,ale muze to bejt dobra polivka.Muzes napsat recept?
Tak já dělám kulajdu velmi podobně,rozhodně ale bez kopru,vejce dávám natvrdo uvařená a když chci obměnu,tak to dělam bez hub,vývar z uzeného a ze zahrádky šťovík,ale tomu už pak říkáme bílý bořšč.Jinak ocet dáváme až na talíře,dá si ho opravdu jen ten,kdo má rád na kyselo..
moje babička tam dává libeček s tím tymiánem teda nevim, ale kolik lidí tolik chutí
tak jsem zkoušela udělat kulajdu dle tohoto receptu akorát s tím rozdílem že jsem tam přidala "tymián" o kterém píše Akemi. A můžu říct, že nic moc. Příště již nikdy!!!!!!!!!!
Já to dělám tak, že do hrníčku si dám trochu octa a cukru, promíchám a přidám trochu vody. Za stálého míchání vleji do omáčky, polévky a klidně ještě povařím. Zatím se mi nikdy nestalo aby se mléko nebo smetana srazila.
Odoberte po uvarení trocha polievky do hrnčeka, nechajte prechladnúť, pridajte ocot, premiešajte a za stáleho miešania vlejte späť do polievky. Nesmiete už variť.
Poraďte mi, jak tam dát ten ocet, aby se mi mlíko v polívce nesrazilo?
Také vařím s tymiánem a je výnikající.V zimě používám naložené houby a je super.
Moje babička z jižních Čech dává do kulajdy tymián a ne kopr. Doporučuji vyzkoušet, já si jí jinak neumím představit :o)
Moje přítelkyně vejce nakonec zvlášt umíchá a vkládá do polévky až na talíř.
Jééé Míšo, děkuji za radu, já kopr nerada, tak zkusím tu pažitku.
nezapomenout na nové koření : D
Kulajdu miluje celá naše rodina.Já přidávám vyvařít celou cibuli a pro vůni pár kuliček nového koření a bobk.list.Sražená vajíčka jsou v ní nejlepší.Tety z jihu Čech říkají KULIMAJDA.
U nás kulajda bez kopru by nebyla kulajda. Vejce uvařené na tvrdo postrouham na hrubším struhadle a vmíchám do uvařené polévky.Když tam nejsou houby nevadí ,ale kopr by chyběl.
Já dělám kulajdu úplně jednoduchou, brambory na kostičky a pokrájené houby (nejlepší jsou lišky), vodu, sůl, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy dám uvařit, potom zahustím šlehačkou s trochou hladké mouky, okyselím octem, popř. dosolím.
na kulajdě se dá zkazit moc,kopr do kulajdy nepatří,jenom brambory,mléko,smetana,vejce,houby,nov.k.,bob.list,oceta to je ta nejlepší
Já vařím kulajdu tímto způsobem:Dám do hrnce brambory nakrájené na kostičky,zaliji vodou,přidám 2 bobkové listy,osolím,okmínuji a vařím.Když jsou brambory uvařené rozkvedlám ve šlehačce hladkou mouku a zahustím.Poté ještě chvíli povařím a přiliji podmáslí.Na konec přidám 2 rozkvedlaná vajíčka a ještě celá(podle toho kolik je porcí).Občas ji takto dělám i s koprem.V létě místo vajec dávám jen houby.Kdo má rád kulajdu jak se říká kyselejší vřele doporučuji
U nás je kulajda jedna ź nejoblíbenějších polévek. Já přidávám každému do talíře zastřená (nebo také ztracená) vejce a pak přeliji polévkou. Zastřená vejce dělám tak, že do vařící vody s octem a solí opatrně rozklepnu vajíčko a nechám tak dlouho, až bílek pěkně ztuhne a vnitřek je něco mezi naměkko a nahniličko, tj. asi 3 minuty.
Přidávám do kulajdy hned s bramborami nakrájenou cibuli( asi polovinu střední velikosti) je jedno zda na kostičky nebo kroužky, jak kdo chce.A dále jeden bobkový list, 2-3 kuličky nového koření a 2-3 kuličky pepře.Toto koření dám do cedníčku , který je určen pro sypké čaje - nemusím po uvaření koření lovit z polévky lžící.Tímto způsobem vařím koření i v jiných pokrmech.
Souhlasím s paní (nebo slečnou) Leňou. Každý má rád něco jiného. Já vařím například halušky podle babičky. Ty v restauraci podle mně jsou upravené podle chuti šéfkuchaře, ale proto je nezhazuji slovem trapný apod. Tato stránka je pro lidi, kteří si předávají své zkušenosti a ne pro to, aby se uráželi. Komu se to nelíbí, ať si přejde jinam.
Kdo nemá rád kopr může přidat na drobno nasekanou pažitku. Je to taky moc výborný.
Tak od nás (jižní čechy) můžu doporučit ještě toto: Brambory nevařit v polívce, ale zvlášť a navíc je potom pěkně dopéct na másle. Když budou trošičku kašovitý, vůbec to nevadí. Co ale musej mít, tomu my doma říkáme "pečánky"- prostě musej být trošičku připálený. Věřte nebo ne, to je pak úúúúplně jiná dimenze. Mimochodem se to výborně hodí i do zelňačky, nebo kysela.
Trapný recept to neni.Každý ji dělá jak umí.U nás nesmí chybět hlavně kopr,vejce na tvrdo a ocet.........nedávám tam houby.
Také není špatná varianta ještě s další kořenovou zeleninou - mrkev, petržel, celer.
Na kulajdě se nadá opravdu co zkazit.Myslim, že se dá různým způsobem i vylepšit.Já povařím osolené a okmínované brambory v trošce vody,doleji mlékem,zahustím troškem mouky,zapustím mírně rozšlehaná vejce -povařím okyselím a nakonec přidám smetanu.Je též výborná.Zkuste to taky nekecám.
Kulajdu miluji, hlavně tu od babičky z Krkonoš a podle ní ji vařím i já. Nedávám tam kopr, vajec méně a místo obyčejné smetany zakysanou. Babička též občas zahušťovala chlebem já to nedělám. Jinak postup je tentýž a sním i tu s koprem.
Ahoj, mě chutná kulajda jak jí připravuje Selly. Protože Selly je nejlepší na světě a dělá všechno super. Tak se mějte. A nehádejte se kvůli blbý polívce. Čau lidi. Pavel
doufam ze kulajda se da udelat i bez kopru octu a smetany :o) Jdu do toho
Kulajda je má oblíbená polévka. Ale já ji dělám i ze sušených hub. Jen je nechám asi 15 minut namočené ve vlačné vodě. Recept je moc dobrý. doporučuji všem.
Co kuchař to jiná receptura:Také vařím kulajdu podle jihočeské babičky, nejdřív zesklovatět cibulku, zadělat moukou, zalít vodou a přidat houby a brambory, nakonec smetanu a vejce, které nerozmíchám (pro každého jedno :-), samozřejmě nesmí chybět sůl, kopr, bobkový list a nové koření..a dle chuti dokyselit...je to rychlé a rychle to mizí. Čím hustší típ lepší.
Pan Láďa evidentně vařil podle Receptur teplých pokrmů. Tuto knihu napsal Jarda Runštuk a lze ji brát jako "normu" pro receptury. Láďa si však recept také upravil, protože v "normované" receptuře, věřte nebo ne, nejsou žádné houby. Takže jeho postup taky není slovo boží...
Tak pozor na pana VLADISLAVA milé dámy, když mu někdo oponuje tak posílá viry na mejl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Už mnoho let vařím kulajdu po jihočesku (podle babičky mého muže) a postup se velmi blíží uvedenému receptu. Jako koření však místo kmínu používám nové koření a bobkový list. Je velmi lahodná a má typickou jemnou chuť po houbách, bramborách, kopru a smetaně. Kazit ji vegetou a pepřem by mně ani ve snu nenapadlo, navíc by mi to doma neprošlo. Myslím, že pak už by se jednalo o úplně jinou polévku.
Pavla se omlouvá je to na pana Vladislava a ne Vladimíra.
Dejme šanci panu Vladimírovi, třeba to myslel dobře, ale je to chlap, který se neumí vyjadřovat, má rád jen svou pravdu. Tato kulajda je rychlá a chutná. Ta jeho možná taky, ale nesmí ji nikomu vnucovat.
Pane Vladislave, jestli je něco trapné, tak možná právě Vy. Proč urážíte? Můžete si vařit SVOJI kulajdu jak chcete, ale to neznamená, že právě tak je to nejlepší.Měla jsem dojem, že tyto stránky mají poradit ostatním nebo dát nějaký nápad.Vy to zřejmě nepotřebujete, víte všechno nejlépe, nečtěte je!!
Třeba je p. Vladislav mistr kuchař a chce nám laikům kuchařským ukázat, jak se má pořádně vařit.Já ji vařím jako paní Jitka a mohu říct, že 5 litrů kulajdy zmizí , jako nic. Máte ženy pravdu, že zrovna slušný to není. Ať si každý vaří, ja jemu to vyhovuje a hlavně chutná. Kuchařkám zdar!!!!p.s. vylepšujme recepty a hlavně se o ně podělme navzájem.Ahojki.
...kulajdu miluju. A je pravda, že každý jí dělá jinak. Základ jsou houby..brambory...vejce...kopr...kyselá smetana. Na postupu zase tak moc nezáleží...pořád je to kulajda. I svíčková je co kuchařka to originál. A žádný postup není trapný...je jen jiný. Omlouvám se, musela jsem reagovat...
Ach jo, doted jsem si myslela, že tady jsou jen hodni mili lide narozdil od vsech ostatnich ceskych serveru, ale ne! I sem musi prijit nejaky záškodník:( Pane Vladimíre, když už musíte být zlý tak byste měl mít svůj recept úplně dokonalý a rozmyslet si jestli vlažný nebo studený vývar....
Vladislave,každý má svý osvědčený recepty a každýmu chutná něco jinýho.Jsme Vám vděčni i za Váš tip,ale slovo "trapný" je v tomto případě trapné spíš od Vás. Děkuji za pochopení.
Proč jste tak zlý, p. Vladimíre, jakýpak trapný pokus, každý má rád něco jiného. Někdo vdolky, jiný holky, no ne?
Tohle není Kulajda ale jen trapný pokus.... KULAJDA = uděláme zasmažku ,zalijeme vlažným studeným vývarem a minimálně půl hodiny provaříme za občasného promíchání potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, vaříme do změknutí brambor /rozvaření není žádoucí/dále přidám sterilované houby/v octovém nálevu/kopr, provařím 10 minut dochutím , sůl,pepř,vegeta dle chuti i ocet a nakonec na zjemnění přidám smetanu nebo šlehačku a lžíci másla . Odstavím promíchám a podávám. Při podávání nasekam na hladinu polévky vejce na tvrdo.
Do kulajdy dávám ocet a cukr - má potom lepší "říz", je výraznější..
Já kulajdu dělám pouze z hub naložených ve sladkokyselém nálevu a je to myslím mnohem lepší.
Polovinu kopru rozetřu a polovinu nasekám,je to voňavější a dávám kysanou smetanu až na talíři
Lepší je zadělat mlékem a moukou , povařit a smetanu přidat na konec .