• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Kulajda

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční smetanová polévka plná brambor a hub je charakteristická svou lahodnou chutí a vůní. Houbové ragú je obohacené o koprový olej. Skvělou kulajdu podle šéfkuchaře Radka Davida podávejte s pošírovaným vejcem.

Suroviny

4 porce
  • Suroviny na polévku
    • 50
      g olivový olej slunečnicový olej, klarifikované máslo
    • 300
      g lišky nebo jiné houby
    • 60
      g šalotka
    • 2
      stroužek česnek
    • 150
      g brambory oloupané
    • 300
      g bílé víno
    • 400
      g zeleninový vývar
    • 400
      g smetana ke šlehání
    • sůl
    • pepř mletý
  • Koprový olej
    • 30
      g kopr
    • 100
      g olivový olej
  • Pošírované vejce ve folii
    • 4
      ks vejce
    • slunečnicový olej ideální je houbový
    • potravinářská folie + provázek

Postup přípravy receptu

1
Na olivovém oleji nebo klarifikovaném másle orestujte lišky překrájené na menší kousky. Houby restujte, dokud se neodpaří voda, kterou pustily.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Mezitím si nakrájejte šalotku na drobné kostičky, přidejte ji k houbám a jenom ji zpěňte. Z česneku vyjměte klíček, stroužek nasekejte a také ho krátce orestujte. Přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří. Poté nakrájejte brambory na kostičky.

RADA: Jak oloupat brambory?

3
Pak vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte brambory, osolte a pomalu vařte, dokud brambory nejsou měkké a tekutina se nevyvaří na jednu třetinu.
4
Poté si připravte koprový olej: Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80–90 °C a nalijte do nádoby. Přidejte otrhaný kopr a ponorným šlehačem mixujte asi 30 sekund, nebo dokud olej nezezelená. Nechte ho pomalu cedit přes jemný cedník.
5
Dále si připravte pošírované vejce: Vyložte misku fresh folií a potřete ji olejem. Vyklepněte celé vejce tak, aby nepraskl žloutek, stáhněte ho do folie, přičemž vytlačte vzduch a potom opatrně svažte provázkem, případně tenkým a delším kouskem fresh folie. Takto připravené vejce prozatím ponechte v dosahu a vraťte se k polévce.
6
Dbejte na to, aby byla tekutina vyvařená. Na zahuštění přidejte smetanu, krátce provařte a dochuťte solí a bílým pepřem.
7
Vajíčka vařte ve vroucí vodě 5 minut (lze vařit i 4 minuty nebo 6 minut – záleží na velikosti vajec). Poté opatrně odstřihněte provázek a folii rozbalte. Vejce by měla držet pohromadě a žloutek by měl zůstat tekutý.
8
Kulajdu servírujte s pošírovaným vejcem, čerstvě nasekaným koprem a koprovým olejem po obvodu talíře. TIP: Koprové pyré, které vám zůstalo z koprového oleje, nevyhazujte! Můžete si z něj udělat vynikající koprovou omáčku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

Kulajda se zakysanou smetanou

Kulajda se zakysanou smetanou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky
Dopolední svačina Oběd Večeře Pozdní večeře Pošírování Vaření Mixování Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno Brambory Česnek Kopr Lišky Olivový olej Pepř mletý Potravinářská folie Šalotka Slunečnicový olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Domácí perník

Domácí perník

Dezert Pavlova

Dezert Pavlova

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Cibulový koláč III.

Cibulový koláč III.

Vepřové závitky v římském hrnci

Vepřové závitky v římském hrnci

Balkánské řezy II.

Balkánské řezy II.

Kelímková bábovka z jogurtu

Kelímková bábovka z jogurtu

Smetanovo-křenová nebo česneková pochoutka - pomazánka

Smetanovo-křenová nebo česneková…

Nepečené kokosové kostky

Nepečené kokosové kostky

Doporučujeme

35 minut
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Masové kuličky s pečenou dýní a…

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

33
Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu
Zavařená strouhaná…
25
Houbová omáčka II.
Houbová omáčka II.
22
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
16
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
14
Cookies (Sušenky)
Cookies (Sušenky)

Zajímavé články

Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty, které se dědí po generace
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty,…
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte…
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
AHA.cz Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Ženy.cz Po ránu mluvit prostě nebudu!

Po ránu mluvit prostě nebudu!

Blesk.cz Krásná sestřička z Doktora Martina Marcinková: Po rozvodu nová láska!

Krásná sestřička z Doktora Martina Marcinková: Po rozvodu nová láska!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

Velký erotický horoskop s fešáky z Men4Queen: Které znamení je jako žhavý magnet?

Další doporučené recepty:

Kukuřičný svítek (smaženec), základní recept
Kukuřičný svítek (smaženec), základní…
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kulajda
Kulajda
Kulajda paní hajné
Kulajda paní hajné
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
  • Recepty.cz
  • Kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact