• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Kulajda

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční smetanová polévka plná brambor a hub je charakteristická svou lahodnou chutí a vůní. Houbové ragú je obohacené o koprový olej. Skvělou kulajdu podle šéfkuchaře Radka Davida podávejte s pošírovaným vejcem.

Suroviny

4 porce
  • Suroviny na polévku
    • 50
      g olivový olej slunečnicový olej, klarifikované máslo
    • 300
      g lišky nebo jiné houby
    • 60
      g šalotka
    • 2
      stroužek česnek
    • 150
      g brambory oloupané
    • 300
      g bílé víno
    • 400
      g zeleninový vývar
    • 400
      g smetana ke šlehání
    • sůl
    • pepř mletý
  • Koprový olej
    • 30
      g kopr
    • 100
      g olivový olej
  • Pošírované vejce ve folii
    • 4
      ks vejce
    • slunečnicový olej ideální je houbový
    • potravinářská folie + provázek

Postup přípravy receptu

1
Na olivovém oleji nebo klarifikovaném másle orestujte lišky překrájené na menší kousky. Houby restujte, dokud se neodpaří voda, kterou pustily.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Mezitím si nakrájejte šalotku na drobné kostičky, přidejte ji k houbám a jenom ji zpěňte. Z česneku vyjměte klíček, stroužek nasekejte a také ho krátce orestujte. Přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří. Poté nakrájejte brambory na kostičky.

RADA: Jak oloupat brambory?

3
Pak vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte brambory, osolte a pomalu vařte, dokud brambory nejsou měkké a tekutina se nevyvaří na jednu třetinu.
4
Poté si připravte koprový olej: Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80–90 °C a nalijte do nádoby. Přidejte otrhaný kopr a ponorným šlehačem mixujte asi 30 sekund, nebo dokud olej nezezelená. Nechte ho pomalu cedit přes jemný cedník.
5
Dále si připravte pošírované vejce: Vyložte misku fresh folií a potřete ji olejem. Vyklepněte celé vejce tak, aby nepraskl žloutek, stáhněte ho do folie, přičemž vytlačte vzduch a potom opatrně svažte provázkem, případně tenkým a delším kouskem fresh folie. Takto připravené vejce prozatím ponechte v dosahu a vraťte se k polévce.
6
Dbejte na to, aby byla tekutina vyvařená. Na zahuštění přidejte smetanu, krátce provařte a dochuťte solí a bílým pepřem.
7
Vajíčka vařte ve vroucí vodě 5 minut (lze vařit i 4 minuty nebo 6 minut – záleží na velikosti vajec). Poté opatrně odstřihněte provázek a folii rozbalte. Vejce by měla držet pohromadě a žloutek by měl zůstat tekutý.
8
Kulajdu servírujte s pošírovaným vejcem, čerstvě nasekaným koprem a koprovým olejem po obvodu talíře. TIP: Koprové pyré, které vám zůstalo z koprového oleje, nevyhazujte! Můžete si z něj udělat vynikající koprovou omáčku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

Kulajda se zakysanou smetanou

Kulajda se zakysanou smetanou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky
Dopolední svačina Oběd Večeře Pozdní večeře Pošírování Vaření Mixování Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno Brambory Česnek Kopr Lišky Olivový olej Pepř mletý Potravinářská folie Šalotka Slunečnicový olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené těstoviny s vepřovkou

Zapečené těstoviny s vepřovkou

Štrůdl se zelím a nivou

Štrůdl se zelím a nivou

Muffinky

Muffinky

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Maminčina drožďová pomazánka

Maminčina drožďová pomazánka

Francouzské toasty sladké

Francouzské toasty sladké

Srdce na paprice

Srdce na paprice

Ořechoví šnečci - rychle a chutně

Ořechoví šnečci - rychle a chutně

Kančí guláš s bramborami

Kančí guláš s bramborami

Doporučujeme

Zapečená vejce po italsku

Zapečená vejce po italsku

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

30 minut
Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.

Jihočeská kulajda podle časopisu F.O…

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

59
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
49
Dýňová tortila
Dýňová tortila
46
Svíčková Stroganoff
Svíčková Stroganoff
46
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
44
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…

Zajímavé články

Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský…
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
AHA.cz Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Návrat Beatles?! Synové Johna, Paula a Ringa hrají spolu!

Návrat Beatles?! Synové Johna, Paula a Ringa hrají spolu!

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

Další doporučené recepty:

Kukuřičný svítek (smaženec), základní recept
Kukuřičný svítek (smaženec), základní…
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kulajda
Kulajda
Kulajda paní hajné
Kulajda paní hajné
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
  • Recepty.cz
  • Kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact