• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Kulajda
Napište svůj komentář k receptu

Kulajda

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
Kulajda
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční smetanová polévka plná brambor a hub je charakteristická svou lahodnou chutí a vůní. Houbové ragú je obohacené o koprový olej. Skvělou kulajdu podle šéfkuchaře Radka Davida podávejte s pošírovaným vejcem.

Suroviny

4 porce
  • Suroviny na polévku
    • 50
      g olivový olej slunečnicový olej, klarifikované máslo
    • 300
      g lišky nebo jiné houby
    • 60
      g šalotka
    • 2
      stroužek česnek
    • 150
      g brambory oloupané
    • 300
      g bílé víno
    • 400
      g zeleninový vývar
    • 400
      g smetana ke šlehání
    • sůl
    • pepř mletý
  • Koprový olej
    • 30
      g kopr
    • 100
      g olivový olej
  • Pošírované vejce ve folii
    • 4
      ks vejce
    • slunečnicový olej ideální je houbový
    • potravinářská folie + provázek

Postup přípravy receptu

1
Na olivovém oleji nebo klarifikovaném másle orestujte lišky překrájené na menší kousky. Houby restujte, dokud se neodpaří voda, kterou pustily.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Mezitím si nakrájejte šalotku na drobné kostičky, přidejte ji k houbám a jenom ji zpěňte. Z česneku vyjměte klíček, stroužek nasekejte a také ho krátce orestujte. Přilijte bílé víno a počkejte, až se vyvaří. Poté nakrájejte brambory na kostičky.

RADA: Jak oloupat brambory?

3
Pak vše zalijte zeleninovým vývarem, přidejte brambory, osolte a pomalu vařte, dokud brambory nejsou měkké a tekutina se nevyvaří na jednu třetinu.
4
Poté si připravte koprový olej: Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80–90 °C a nalijte do nádoby. Přidejte otrhaný kopr a ponorným šlehačem mixujte asi 30 sekund, nebo dokud olej nezezelená. Nechte ho pomalu cedit přes jemný cedník.
5
Dále si připravte pošírované vejce: Vyložte misku fresh folií a potřete ji olejem. Vyklepněte celé vejce tak, aby nepraskl žloutek, stáhněte ho do folie, přičemž vytlačte vzduch a potom opatrně svažte provázkem, případně tenkým a delším kouskem fresh folie. Takto připravené vejce prozatím ponechte v dosahu a vraťte se k polévce.
6
Dbejte na to, aby byla tekutina vyvařená. Na zahuštění přidejte smetanu, krátce provařte a dochuťte solí a bílým pepřem.
7
Vajíčka vařte ve vroucí vodě 5 minut (lze vařit i 4 minuty nebo 6 minut – záleží na velikosti vajec). Poté opatrně odstřihněte provázek a folii rozbalte. Vejce by měla držet pohromadě a žloutek by měl zůstat tekutý.
8
Kulajdu servírujte s pošírovaným vejcem, čerstvě nasekaným koprem a koprovým olejem po obvodu talíře. TIP: Koprové pyré, které vám zůstalo z koprového oleje, nevyhazujte! Můžete si z něj udělat vynikající koprovou omáčku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kulajda

Kulajda

Kulajda paní hajné

Kulajda paní hajné

Kulajda se zakysanou smetanou

Kulajda se zakysanou smetanou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky
Dopolední svačina Oběd Večeře Pozdní večeře Pošírování Vaření Mixování Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno Brambory Česnek Kopr Lišky Olivový olej Pepř mletý Potravinářská folie Šalotka Slunečnicový olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Valentýnský dort

Valentýnský dort

Rakouský bramborový salát

Rakouský bramborový salát

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Nepečená vajíčka

Nepečená vajíčka

Roláda s nugátovým krémem

Roláda s nugátovým krémem

Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou

Pečená krůta s pečenými brambory a…

Tvarohová rýže

Tvarohová rýže

Jahodový džem podle Dity P.

Jahodový džem podle Dity P.

Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

85
Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Rajská polévka (nejen) s…
47
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
44
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
41
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
41
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Zelenková slavila »75«: Dvě parťačky nepozvala!

Zelenková slavila »75«: Dvě parťačky nepozvala!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Další doporučené recepty:

Kukuřičný svítek (smaženec), základní recept
Kukuřičný svítek (smaženec), základní…
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kukuřičný vdolek kynutý, základní recept
Kulajda
Kulajda
Kulajda paní hajné
Kulajda paní hajné
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Kulaté kynuté knedlíky - příloha
  • Recepty.cz
  • Kulajda
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact