Z vanilky vyškrábněte špičkou ostrého nože semínka. Z citronu škrabkou odloupněte asi 5cm kousek kůry, zbylou kůru ostrouhejte a šťávu vymačkejte. Hrušky oloupejte, rozkrojte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na silnější klínky. Zakapejte 2 lžícemi citronové šťávy, aby nehnědly. V silnostěnném kastrolu nechte pozvolna zkaramelizovat 90 g cukru. Opatrně vmíchejte 200 ml vody a rozvařte na hustší karamel.
Přidejte do něj hrušky, semínka vanilky i lusk, skořici a proužek citronové kůry. Na středním plameni povařte 5 až 10 minut, aby hrušky zůstaly pevné. Vyjměte a karamelovou šťávu ještě 5 minut povařte, pak do ní vraťte hrušky. Mléko svařte se špetkou soli, strouhanou kůrou a 150 ml vody. Pramínkem vsypávejte kukuřičkou krupici a za promíchávání povařte 10 minut na kaši – polentu. Nechte vychladnout.
3
Vejce oddělte, žloutek se zbylým cukrem vyšlehejte do pěny a pak k ní vmíchejte polentu. Bílky vyšlehejte dotuha a vetřete ke směsi. Na rozehřátém přepuštěném másle z ní pak osmažte osm lívanečků. Lívance ihned podávejte s karamelizovanými hruškami, zakápnuté trochou karamelové šťávy.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Milada
|4. 12. 2015 14:43
Lívance jsou výborné, zkaramelizované hrušky jsou super!
Ta sestava tady dole pod receptem - to je opět banda blbek ... Neumí česky (otpor!!!) a nechápe základní recept. Špetka soli se přeci běžně dává do různých druhů těsta. Nejedná se o kombinaci sladké a slané, ale výhradně o sladký pokrm, čti a mysli!