mražená kukuřice
0,7 l (dva balíky po 350 g), z mrazu ji vytáhneme cca 1 hod. před vařením (nerozmrazovat v mikrovlnn
2
ks
pórek
(Nebo 3 středně velké cibule; pórek je lahodnější)
2
ks
rajčata
(Mohou být loupaná)
200
g
rajský protlak
(Doporučuji SELIKO)
paprika - bílá
Nebo kalifornská
5
stroužek
česnek
olivový olej
7
ks
nové koření
Kuličky
14
ks
pepř celý
Kuliček
3
ks
bobkový list
Listy
1
lžička
oregáno
1
lžička
bazalka
1
lžička
majoránka
pepř mletý
1
lžička
mletá sladká paprika
mořská sůl
80
ml
worcestrová omáčka
70
ml
sojová omáčka
200
ml
celozrnná mouka
160-200 ml na zádělku
jablečný ocet
Nebo cukr (třtinový je lahodnější) - na přikyselení nebo na doslazení
Postup přípravy receptu
1
Z celozrnné mouky, soli a vody nejprve rozmícháme zádělku. Na 160 ml mouky cca 200 ml vody. V 7 l hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme kuličky nového koření, celého černého pepře, bobkový list, 2/3 nakrájeného pórku, malou zarovnanou lžičku oregána a lehce opražíme. Přidáme nakrájený česnek, na kousky nakrájenou papriku a rajčata, a dále pražíme. Jakmile rajče začne měknout přidáme malou zarovnanou lžičku bazalky, lžičku sladké mleté papriky, černý mletý pepř a rozmraženou kukuřici. Ještě chvíli vše mícháme a pražíme. Přidáme rajský protlak, zbytek nakrájeného pórku, zalijeme vařící vodou 2 cm pod okraj. Rezerva je pro zádělku.
2
Přivedeme do varu. Osolíme dle chuti a přidáme worchestovou a sójovou omáčku. Dále můžeme dle vlastní chuti lehce přidat třtinový cukr nebo naopak lehce přikyselit jablečným octem. Záleží na sladkosti kukuřice nebo kyselosti rajčat. Ihned po dochucení přidáme zádělku přivedeme opět do varu. Mírným varem za občasného míchání vaříme 20 minut. Po vypnutí dle vlastní chuti přimícháme majoránku a 10 min. necháme odpočinout.
3
Jako alternativu můžeme 1/3 množství kukuřice nahradit 150 ml rýže (množství před uvařením) nebo těstovinami. Rajčata mohou bránit změknutí rýže, proto doporučuji rýži uvařit zvlášť. Těstoviny vaříme také zvlášť. Obojí přidáváme přímo na talíř před servírováním.