Fazole propláchneme studenou vodou. A v nové vodě necháme namočené přes noc. Druhého dne můžeme fazole v téže vodě vařit, nebo použít vodu novou. Uvařené fazole slijeme a vodu uchováme.
2
Vepřové maso nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a na sádle necháme zesklovatět. Přidáme maso a vše osmahneme. Přilijeme vodu z fazolí, osolíme, opepříme (kdo snese ostřejší, může přidat chili) a důkladně povaříme.
3
Pak přidáme propláchlou, okapanou rýži a dusíme doměka (množství vody upravit -,+). Přidáme kmín dle chuti. Nakonec přidáme fazole a prohřejeme a ještě dochutíme solí a pepřem (možná fantazie).
4
Slaninu nakrájíme na nudličky a nasucho opečeme na pánvi. Hotové jídlo nandáme na misky (talíře), posypeme osmahlou slaninou a můžeme dozdobit bylinkami.
5
Fazole s rýží není pouze jídlem na Kubě, ale jedí to černoši i míšenci již odpradávna.
6
Tento recept jistě není originální. Já ho dostal od kamarádky, která na Kubě byla.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
to je jedno
|18. 2. 2008 15:36
Přesně tak, souhlasím s komentáři. Mého přítele taťka je taky kubánec a dělá to tak. Žádné vepřové, kmín a chilly. dělejte to s kuřecími stehny, protlakem(kečupem), česnekem a cibulí. Maso děláme zvlášť.
Anonym
|12. 9. 2007 01:36
Congrí. Jenže: 1) Pro přípravu se používají zásadně černé fazole. 2) Kubánci nepoužívají žádné ostré koření, takže žádné chili. 3) Kmín taky ne. 4) A především: congrí (rýže s černými fazolemi) je příloha, maso (pokud je, a to je na Kubě spíše velmi výjimečný zázrak) se připravuje zvlášť - vepřové pečené po zakapání limetkovou šťávou.
Milada I.
|11. 9. 2007 21:50
Toto jídlo je bezva opravdu s kuřetem na kousky,přidat majdu s cibule,česneku,kečupu.Dusit na plotně,ke konci přidat asi 2 brambory na kostky a nechat v troubě do upečení brambor.Tu majdu dávám i do té rýže s fazolema,bez toho vepřového a slaniny.To kuře nasekat i s kostí.Nám to moc chutná.
Lisandra Ramirezová
|11. 9. 2007 17:10
toto jídlo se jmenuje kongry..nevím, jak se to přesně píše.ale moje maminka mi to vaří od malička. naučil jí to táta, který je taky kubánec. je to výborné. postup tu sice máte odlišný. já to třeba dělám bez masa a používám to jako přílohu nejlépe ke kuřátku :-)