Moderní verze tradičního staročeského kuby z krup a hub, ovoněného česnekem, zapečeného s orestovanou růžičkovou kapustou a lístky čerstvé šalvěje, servírovaného posypaného strouhaným sýrem a zelenou petrželkou.
V kastrolu rozehřejte polovinu másla a orestujte na něm cibulku, asi 5 minut. Přidejte česnek a po 1 minutě na plátky nakrájené čerstvé nebo slité a vymačkané sušené houby. Ještě 2 minuty restujte a nyní přisypte krupky, po 2 minutách je zalijte vínem. Osolte a opepřete, snižte teplotu a zvolna vařte, dokud se víno nevpije do krup, asi 4 minuty. Nyní přilijte horký vývar a na mírném ohni vařte ještě 40 minut.
3
Mezitím na zbylém másle orestujte na čtvrtky nakrájené kapustičky i šalvějové lístky, vmíchejte je do povařených krup a vše přesuňte do máslem vymazané zapékací mísy a vložte ještě na 20 minut do trouby. Horkého kubu posypte na talíři nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.