Přemýšlíte, čím překvapit své blízké o letní grilovačce? Vyzkoušejte japonskou specialitu v podobě krůtích špízů yakitori. Doplněné jarními cibulkami chutnají naprosto báječně.
Nejprve minimálně na hodinu namočte špejle – ideálně bambusové – do studené vody.
Maso nakrájejte na proužky asi 2 cm široké a 10–15 cm dlouhé. Osolte ho, opepřete a potřete olejem. Proužky masa napíchejte na špejle, naskládejte na talíř, posypte sezamem a nechte asi půl hodiny odpočinout.
2
Zatím připravte omáčku. Do kastrůlku dejte všechny suroviny. Na mírném ohni vařte, až se množství zredukuje zhruba na polovinu až třetinu. Bude to trvat 15–20 minut.
Špízy naskládejte na rozpálený gril, přiklopte a grilujte asi 2 minuty, nyní je potřete omáčkou, otočte a potřete z druhé strany. Opět přiklopte a grilujte dalších 6–8 minut. Každé 2 minuty potírejte omáčkou.
Cibulky očistěte, bílou část namočte do omáčky a rozložte na gril tak, aby zelená nať byla mimo žhavé uhlíky.
Grilujte je asi 6 minut a průběžně otáčejte. Vnější část cibulek lehce zuhelnatí, můžete ji před konzumací oloupat, ale není to nutné, vnitřek krásně zesládne. Cibulky podávejte ke špízům spolu se zbylou omáčkou.