Stehno si rozložíme popř.upravíme na plát. Z obou stran osolíme a posypeme kořením, srolujeme jako roládu a svážeme nití.
2
1. varianta: rolku potřeme prolisovaným česnekem. Na sádle nebo oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme rolku masa a ze všech stran opečeme. Mírně podlejeme vodou a v troubě upečeme do měkka. Podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.
3
2. varianta: na sádle nebo oleji opražíme nakrájenou slaninu a cibulku (v případě, že je slanina hodně tučná, můžeme omastek vynechat), přidáme maso a ze všech stran opečeme. Přisypeme nakrájenou zeleninu a v troubě upečeme do měkka. Maso vyndáme a ze zeleniny a výpeku připravíme omáčku jako na klasickou svíčkovou. Tzn. vše rozmixujeme a zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Podáváme s houskovým knedlíkem.
4
Tento recept jsem vymyslela, když moje dcery začaly odmítat jíst jiné maso než drůbeží. My s manželem si občas nějakou klasiku dáme rádi, takže peču 2 druhy masa (krůtí a buď hovězí nebo vepřové) a příloha je společná.