• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
Napište svůj komentář k receptu

Krůta s kaštanovou nádivkou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krůta s kaštanovou nádivkou
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks krůta (váha cca 4 kg)
    • 500
      g kaštany
    • 0,50
      ks pomeranč
    • 100
      g slanina
    • 200
      g krůtí játra
    • 20
      g máslo
    • 50
      g sušené brusinky
    • 100
      ml portské víno (lze i Madeira)
    • 250
      g mleté maso
    • 500
      ml drůbeží vývar
    • 200
      g bílé pečivo (může být i starší)
    • 3
      ks vejce (prošlehané)
    • 2
      lžíce petrželka
    • 2
      ks jablka (pokrájená na dílky)
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
V mnoha zemích Evropy i v zámoří je symbolem Vánoc krůta, respektive její mužský protějšek – krocan. Klasická francouzská úprava je s kaštanovou nádivkou.
2
----
3
Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo, namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.
4
Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a v portském namočené brusinky. Restujte asi 5 minut. Podávejte ke krůtě.
5
----
6
**Vánoční klasika**
7
Zatímco v Čechách se zruba od 30. let minulého století začíná na vánočních stolech zabydlovat smažený kapr se salátem, uváděný rybí polévkou, v jiných zemích jsou s vánočními svátky spojováni spíš větší zástupci drůbeže – husa a později krocan či krůta. Krocan bezpochyby dorazil do Evropy po dobytí Ameriky španělskými conquistadory (údajně byl Hernán Cortés prvním, komu jej domorodci nabídli a komu zachutnal), angličtí vystěhovalci do pozdějších Spojených států s ním byli seznámeni rovněž díky pohostinnosti domorodců. Velký gastronom Brillat-Savarin dokonce krocana označil za nejlepší dárek z Nového světa, a proto se velmi rychle usídlil i ve vysoké gastronomii.
8
Nebyli by to Francouzi, kdyby jeho úpravu nepovýšili (také díky kaštanové nádivce) na kulinární koncert. Často jej také podávají jako slavnostní vánoční jídlo, zejména k obědu 25. 12. Jako vánoční jídlo číslo jedna adoptovali krocana (dávají mu přednost před menší krůtou) zejména Američané. Pečení mnohakilového kusu s vydatnou a pestrou nádivkou je o svátcích v USA národním sportem a důvodem ke statistické výjimce, kdy miliony lidí na obrovském území jedí víceméně ve stejný okamžik víceméně stejné jídlo…
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • classic ugg boots | 29. 8. 2013 15:38

    Even so, its most likely that you dont feel twice in regards to the situation in the battery until one classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html morning you locate your automobile doesnt start off as a result of classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html a dead battery. Throughout the day, whenever you keep employing your automobile, the battery is kept warm and gets charged.

  • Nelinka | 18. 11. 2012 14:59

    Máš pravdu, brusinky a kaštany jsou super kombinace. K tomu se ještě přidalo to portské (např. http://www.importum.cz/cs/portske-vino-dow-s-tawny-0-75l/) a nemělo to chybu!!!

  • Tereza | 8. 1. 2012 20:26

    Dnes jsem udělala krůtu a byla luxusní. <3 Mám pár připomínek k receptu: Přípravu značně prodlužuje příprava kaštanů. Pokud nekoupíte konzervované kaštany, doporučuju uvařit kaštany ve slupce, po uvaření rozkrojit a vydlabat lžičkou. Je to nejsnazší způsob, jak se zbavit slupky i té vnitřní chlupaté. Použila jsem mraženou krůtu běžně k dostání v ČR obchodech, je určitě menší, než to zvíře z receptu, nádivky jsem dělala o třetinu míň, i kaštanů jsem měla míň, dost jsme jich při přípravě snědli ;-) V nepozornosti jsem si nevšimla, jestli se brusinky dávají do nádivky nebo jen na ozdobu, měla jsem kompotované, dala je do nádivky, ale trochu jsem se bála sladké chuti, naopak, příště nebudu šetřit. Brusinky s kaštany jsou úžasná kombinace. Z receptu jsem dále vynechala slaninu a mleté maso, protože jsem nedělala oběd pro patnáct lidí a lehčí verze mi víc vyhovovala. (Nač dávat maso do zvířete obaleného masem?) Krůtu jsem pekla v římském hrnci bez pokličky. To znamená od nuly, bez vyhřáté trouby a zapečení. Tři hodiny na 150°C, po zahřátí jsem ji pomazala máslem a občas přelila výpekem, krůta sama pustila hodně šťávy, nebylo potřeba dalšího vývaru. Určitě se k ní ještě vrátím.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Prosinec Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé pečivo Drůbeží vývar Jablka Kaštany Krůta Krůtí játra Máslo Mleté maso Pepř mletý Petrželka Pomeranč Portské víno Slanina Sůl Sušené brusinky Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dudácký guláš

Dudácký guláš

Ďábelská pomazánka na topinky

Ďábelská pomazánka na topinky

Nivoví šneci

Nivoví šneci

Nejlepší bramborová kaše od babičky

Nejlepší bramborová kaše od babičky

Tvarůžková pomazánka speciál

Tvarůžková pomazánka speciál

Tortelloni alla panna

Tortelloni alla panna

Cuketová bábovka s ovocem

Cuketová bábovka s ovocem

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Salát Rukola s cherry rajčátky a pomerančem

Salát Rukola s cherry rajčátky a…

Doporučujeme

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

30 minut
Meruňková zavařenina s vanilkou

Meruňková zavařenina s vanilkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Lehký levandulový sirup

Lehký levandulový sirup

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

45 minut
Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

55 minut
Višňový koláč s čokoládou

Višňový koláč s čokoládou

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

Poslední sledované recepty

53
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
42
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
33
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
31
Řecký salát s olivami
Řecký salát s olivami

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty
Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů,…
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z…
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový,…
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů…
AHA.cz Mareš už se rozhodl! Monice zbude prázdný dům

Mareš už se rozhodl! Monice zbude prázdný dům

Mimibazar Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Červený a černý rybíz: Dva klenoty vaší zahrady plné zdraví a chuti

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Nejluxusnější večírek ve Varech: Kdo oblékl nejkrásnější šaty na UniCredit party?

Nejluxusnější večírek ve Varech: Kdo oblékl nejkrásnější šaty na UniCredit party?

Ženy.cz Jak se v létě cítit sexy ve svém těle? Nemusíte hubnout do plavek, stačí se řádně hýčkat!

Jak se v létě cítit sexy ve svém těle? Nemusíte hubnout do plavek, stačí se řádně hýčkat!

Blesk.cz Koktovi si užili ve Varech a… Ornella skončila v Motole!

Koktovi si užili ve Varech a… Ornella skončila v Motole!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na červenec: Komu hrozí úpal a koho potrápí zažívací potíže?

Velký horoskop zdraví na červenec: Komu hrozí úpal a koho potrápí zažívací potíže?

Další doporučené recepty:

Krůta na víně
Krůta na víně
Krůta na víně se zeleninou
Krůta na víně se zeleninou
Krůta po americku
Krůta po americku
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí filé
Krůtí filé
Krůtí guláš s těstovinami
Krůtí guláš s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact