• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
Napište svůj komentář k receptu

Krůta s kaštanovou nádivkou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krůta s kaštanovou nádivkou
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks krůta (váha cca 4 kg)
    • 500
      g kaštany
    • 0,50
      ks pomeranč
    • 100
      g slanina
    • 200
      g krůtí játra
    • 20
      g máslo
    • 50
      g sušené brusinky
    • 100
      ml portské víno (lze i Madeira)
    • 250
      g mleté maso
    • 500
      ml drůbeží vývar
    • 200
      g bílé pečivo (může být i starší)
    • 3
      ks vejce (prošlehané)
    • 2
      lžíce petrželka
    • 2
      ks jablka (pokrájená na dílky)
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
V mnoha zemích Evropy i v zámoří je symbolem Vánoc krůta, respektive její mužský protějšek – krocan. Klasická francouzská úprava je s kaštanovou nádivkou.
2
----
3
Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo, namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.
4
Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a v portském namočené brusinky. Restujte asi 5 minut. Podávejte ke krůtě.
5
----
6
**Vánoční klasika**
7
Zatímco v Čechách se zruba od 30. let minulého století začíná na vánočních stolech zabydlovat smažený kapr se salátem, uváděný rybí polévkou, v jiných zemích jsou s vánočními svátky spojováni spíš větší zástupci drůbeže – husa a později krocan či krůta. Krocan bezpochyby dorazil do Evropy po dobytí Ameriky španělskými conquistadory (údajně byl Hernán Cortés prvním, komu jej domorodci nabídli a komu zachutnal), angličtí vystěhovalci do pozdějších Spojených států s ním byli seznámeni rovněž díky pohostinnosti domorodců. Velký gastronom Brillat-Savarin dokonce krocana označil za nejlepší dárek z Nového světa, a proto se velmi rychle usídlil i ve vysoké gastronomii.
8
Nebyli by to Francouzi, kdyby jeho úpravu nepovýšili (také díky kaštanové nádivce) na kulinární koncert. Často jej také podávají jako slavnostní vánoční jídlo, zejména k obědu 25. 12. Jako vánoční jídlo číslo jedna adoptovali krocana (dávají mu přednost před menší krůtou) zejména Američané. Pečení mnohakilového kusu s vydatnou a pestrou nádivkou je o svátcích v USA národním sportem a důvodem ke statistické výjimce, kdy miliony lidí na obrovském území jedí víceméně ve stejný okamžik víceméně stejné jídlo…
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • classic ugg boots | 29. 8. 2013 15:38

    Even so, its most likely that you dont feel twice in regards to the situation in the battery until one classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html morning you locate your automobile doesnt start off as a result of classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html a dead battery. Throughout the day, whenever you keep employing your automobile, the battery is kept warm and gets charged.

  • Nelinka | 18. 11. 2012 14:59

    Máš pravdu, brusinky a kaštany jsou super kombinace. K tomu se ještě přidalo to portské (např. http://www.importum.cz/cs/portske-vino-dow-s-tawny-0-75l/) a nemělo to chybu!!!

  • Tereza | 8. 1. 2012 20:26

    Dnes jsem udělala krůtu a byla luxusní. <3 Mám pár připomínek k receptu: Přípravu značně prodlužuje příprava kaštanů. Pokud nekoupíte konzervované kaštany, doporučuju uvařit kaštany ve slupce, po uvaření rozkrojit a vydlabat lžičkou. Je to nejsnazší způsob, jak se zbavit slupky i té vnitřní chlupaté. Použila jsem mraženou krůtu běžně k dostání v ČR obchodech, je určitě menší, než to zvíře z receptu, nádivky jsem dělala o třetinu míň, i kaštanů jsem měla míň, dost jsme jich při přípravě snědli ;-) V nepozornosti jsem si nevšimla, jestli se brusinky dávají do nádivky nebo jen na ozdobu, měla jsem kompotované, dala je do nádivky, ale trochu jsem se bála sladké chuti, naopak, příště nebudu šetřit. Brusinky s kaštany jsou úžasná kombinace. Z receptu jsem dále vynechala slaninu a mleté maso, protože jsem nedělala oběd pro patnáct lidí a lehčí verze mi víc vyhovovala. (Nač dávat maso do zvířete obaleného masem?) Krůtu jsem pekla v římském hrnci bez pokličky. To znamená od nuly, bez vyhřáté trouby a zapečení. Tři hodiny na 150°C, po zahřátí jsem ji pomazala máslem a občas přelila výpekem, krůta sama pustila hodně šťávy, nebylo potřeba dalšího vývaru. Určitě se k ní ještě vrátím.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Prosinec Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé pečivo Drůbeží vývar Jablka Kaštany Krůta Krůtí játra Máslo Mleté maso Pepř mletý Petrželka Pomeranč Portské víno Slanina Sůl Sušené brusinky Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Perník II.

Perník II.

Cheesecake jednoduše podle Alberta - též DIA

Cheesecake jednoduše podle Alberta -…

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Jahodovo-tvarohová roláda

Jahodovo-tvarohová roláda

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Květáková polévka s mrkví  II.

Květáková polévka s mrkví II.

Piškotový korpus - dvoupatrový dort

Piškotový korpus - dvoupatrový dort

Kuřecí kari s mangem a rýží

Kuřecí kari s mangem a rýží

Chalupářská hrstková polévka

Chalupářská hrstková polévka

Doporučujeme

20 minut
Letní těstoviny

Letní těstoviny

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

60 minut
Rybízový mřížkový koláč s tvarohem

Rybízový mřížkový koláč s tvarohem

5 minut
Aperol Spritz

Aperol Spritz

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

39
Dýňová tortila
Dýňová tortila
33
Vepřový guláš (nejen) s husími játry v chlebu
Vepřový guláš (nejen) s…
31
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
25
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka
21
Rybízový mřížkový koláč s tvarohem
Rybízový mřížkový koláč…

Zajímavé články

Neuvěřitelné trojrozměrné želé dorty jsou jako umělecká díla. Australanka s nimi sklízí úspěch po celém světě
Neuvěřitelné trojrozměrné želé dorty jsou jako…
Chalupářské recepty: Užijte si všechny chutě, které léto nabízí
Chalupářské recepty: Užijte si všechny chutě,…
Ledové latte, frappé nebo cold brew: Co o vás prozradí vaše oblíbená ledová káva?
Ledové latte, frappé nebo cold brew: Co o vás…
Variace na bublaninu s ovocem: Skvělé recepty, které využijete celé léto
Variace na bublaninu s ovocem: Skvělé recepty,…
Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků upečete i bez koláčové formy
Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků…
AHA.cz Karel Gott (†80): Nečekané svědectví o konci jeho života!

Karel Gott (†80): Nečekané svědectví o konci jeho života!

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Ženy.cz Roman Šebrle hýbe Českem! Letní tour CRIVIT inspiruje k pohybu a rovnováze

Roman Šebrle hýbe Českem! Letní tour CRIVIT inspiruje k pohybu a rovnováze

Blesk.cz Smutný pohled na vilu Josefa Abrháma: Chátrá a pustne! Kdo ji zdědil?

Smutný pohled na vilu Josefa Abrháma: Chátrá a pustne! Kdo ji zdědil?

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Další doporučené recepty:

Krůta na víně
Krůta na víně
Krůta na víně se zeleninou
Krůta na víně se zeleninou
Krůta po americku
Krůta po americku
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí filé
Krůtí filé
Krůtí guláš s těstovinami
Krůtí guláš s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact