• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
Napište svůj komentář k receptu

Krůta s kaštanovou nádivkou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 5
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Krůta s kaštanovou nádivkou
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks krůta (váha cca 4 kg)
    • 500
      g kaštany
    • 0,50
      ks pomeranč
    • 100
      g slanina
    • 200
      g krůtí játra
    • 20
      g máslo
    • 50
      g sušené brusinky
    • 100
      ml portské víno (lze i Madeira)
    • 250
      g mleté maso
    • 500
      ml drůbeží vývar
    • 200
      g bílé pečivo (může být i starší)
    • 3
      ks vejce (prošlehané)
    • 2
      lžíce petrželka
    • 2
      ks jablka (pokrájená na dílky)
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
V mnoha zemích Evropy i v zámoří je symbolem Vánoc krůta, respektive její mužský protějšek – krocan. Klasická francouzská úprava je s kaštanovou nádivkou.
2
----
3
Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo, namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.
4
Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a v portském namočené brusinky. Restujte asi 5 minut. Podávejte ke krůtě.
5
----
6
**Vánoční klasika**
7
Zatímco v Čechách se zruba od 30. let minulého století začíná na vánočních stolech zabydlovat smažený kapr se salátem, uváděný rybí polévkou, v jiných zemích jsou s vánočními svátky spojováni spíš větší zástupci drůbeže – husa a později krocan či krůta. Krocan bezpochyby dorazil do Evropy po dobytí Ameriky španělskými conquistadory (údajně byl Hernán Cortés prvním, komu jej domorodci nabídli a komu zachutnal), angličtí vystěhovalci do pozdějších Spojených států s ním byli seznámeni rovněž díky pohostinnosti domorodců. Velký gastronom Brillat-Savarin dokonce krocana označil za nejlepší dárek z Nového světa, a proto se velmi rychle usídlil i ve vysoké gastronomii.
8
Nebyli by to Francouzi, kdyby jeho úpravu nepovýšili (také díky kaštanové nádivce) na kulinární koncert. Často jej také podávají jako slavnostní vánoční jídlo, zejména k obědu 25. 12. Jako vánoční jídlo číslo jedna adoptovali krocana (dávají mu přednost před menší krůtou) zejména Američané. Pečení mnohakilového kusu s vydatnou a pestrou nádivkou je o svátcích v USA národním sportem a důvodem ke statistické výjimce, kdy miliony lidí na obrovském území jedí víceméně ve stejný okamžik víceméně stejné jídlo…
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Kuře (kachna) s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Husí roláda s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • classic ugg boots | 29. 8. 2013 15:38

    Even so, its most likely that you dont feel twice in regards to the situation in the battery until one classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html morning you locate your automobile doesnt start off as a result of classic ugg boots http://www.obulex.co.uk/ugg-classic-short-boots-5825-pink-cheap-30.html a dead battery. Throughout the day, whenever you keep employing your automobile, the battery is kept warm and gets charged.

  • Nelinka | 18. 11. 2012 14:59

    Máš pravdu, brusinky a kaštany jsou super kombinace. K tomu se ještě přidalo to portské (např. http://www.importum.cz/cs/portske-vino-dow-s-tawny-0-75l/) a nemělo to chybu!!!

  • Tereza | 8. 1. 2012 20:26

    Dnes jsem udělala krůtu a byla luxusní. <3 Mám pár připomínek k receptu: Přípravu značně prodlužuje příprava kaštanů. Pokud nekoupíte konzervované kaštany, doporučuju uvařit kaštany ve slupce, po uvaření rozkrojit a vydlabat lžičkou. Je to nejsnazší způsob, jak se zbavit slupky i té vnitřní chlupaté. Použila jsem mraženou krůtu běžně k dostání v ČR obchodech, je určitě menší, než to zvíře z receptu, nádivky jsem dělala o třetinu míň, i kaštanů jsem měla míň, dost jsme jich při přípravě snědli ;-) V nepozornosti jsem si nevšimla, jestli se brusinky dávají do nádivky nebo jen na ozdobu, měla jsem kompotované, dala je do nádivky, ale trochu jsem se bála sladké chuti, naopak, příště nebudu šetřit. Brusinky s kaštany jsou úžasná kombinace. Z receptu jsem dále vynechala slaninu a mleté maso, protože jsem nedělala oběd pro patnáct lidí a lehčí verze mi víc vyhovovala. (Nač dávat maso do zvířete obaleného masem?) Krůtu jsem pekla v římském hrnci bez pokličky. To znamená od nuly, bez vyhřáté trouby a zapečení. Tři hodiny na 150°C, po zahřátí jsem ji pomazala máslem a občas přelila výpekem, krůta sama pustila hodně šťávy, nebylo potřeba dalšího vývaru. Určitě se k ní ještě vrátím.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Prosinec Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé pečivo Drůbeží vývar Jablka Kaštany Krůta Krůtí játra Máslo Mleté maso Pepř mletý Petrželka Pomeranč Portské víno Slanina Sůl Sušené brusinky Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krůtí rolky se zeleninou

Krůtí rolky se zeleninou

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka

Kiwi řezy

Kiwi řezy

Kořeněné vepřové řízky v alobalu

Kořeněné vepřové řízky v alobalu

Haštalský řízek

Haštalský řízek

Rybízový koláč IV.

Rybízový koláč IV.

Povidlové rohlíčky II

Povidlové rohlíčky II

Veganský perník

Veganský perník

Krkovička s bylinkovým máslem

Krkovička s bylinkovým máslem

Doporučujeme

50 minut
Salát z rýžových nudlí s kuřetem

Salát z rýžových nudlí s kuřetem

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

30 minut
Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

177
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
132
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
108
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
105
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
90
Bramborový guláš s hlívou
Bramborový guláš s hlívou

Zajímavé články

Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy nezklamou a jsou hotové za pár minut
Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy…
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte hvězdou pláže
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte…
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
AHA.cz Helena a Lucie Vondráčkovy opět spolu: Dal je dohromady Troška!

Helena a Lucie Vondráčkovy opět spolu: Dal je dohromady Troška!

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Divoká afterparty Karlose Vémoly v Kozičce: Samé známé tváře!

Divoká afterparty Karlose Vémoly v Kozičce: Samé známé tváře!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. &#039;Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,&#039; diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. &#039;Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,&#039; diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

Další doporučené recepty:

Krůta na víně
Krůta na víně
Krůta na víně se zeleninou
Krůta na víně se zeleninou
Krůta po americku
Krůta po americku
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Krůtí filé
Krůtí filé
Krůtí guláš s těstovinami
Krůtí guláš s těstovinami
  • Recepty.cz
  • Krůta s kaštanovou nádivkou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact