hrnek
hroznové víno
červené i bílé, zrna bez peciček - rozpůlená
Postup přípravy receptu
1
Troubu předehřejte, krůtu omyjte, osušte a vně i uvnitř osolte a opepřete. Naplňte nádivkou umíchanou z uvedených surovin (cibuli, česnek, mrkev a petržel napřed osmažte na rozehřátém másle) a otvory zajistěte párátky, nohy svažte kuchyňským provázkem. Položte na mřížku v troubě předehřáté na 180 °C. Krůtu nejprve prudčeji zapečte za stálého potírání máslem, pak volně zakryjte alobalem a pečte při nižší teplotě (160 °C) doměkka.
2
Až bude krůta takřka hotová, dejte nastrouhaný zázvor do gázy a vymačkejte šťávu. Promíchejte ji s javorovým sirupem a lžící másla a zahřejte v kastrůlku, až směs začne bublat. Na závěr pečení krůtu touto směsí hojně potírejte.
3
Ze šťávy z pečení, čerstvého másla a mouky udělejte jíšku, zalijte vývarem, povařte, propasírujte na hladkou omáčku.