Horké mléko osolíme, přidáme tuk a zvolna za stálého míchání na mírném plameni sypeme krupici. Mícháme až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do vychladlého těsta postupně vmícháme vejce. Potom lžící vykrajujeme noky, zavaříme je do vroucí vody a vaříme 5-6 minut.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Majka51
|20. 1. 2015 12:47
.... dala jsem hrnek (běžný hrnek na čaj) - mléka....vypadlo mi tam jedno slovo... A jsou výýýborný <3
Majka51
|20. 1. 2015 12:12
Ahoj, tak dělám noky, dala jsem hrnek (běžný hrnek na čaj :-) ), krupice 11Dg, 2 PL másla a mám to hustý až dost, i po přidání vajíčka...tak už se na ně těším , k houbové omáčce ...
Jana
|26. 12. 2014 14:22
Já počítám taky, že jeden hrnek je 250 ml, ale zdá se mi, že je pak těsto moc řídké. Nepřímo to potvrzuje níže paní Uhlichová, která na 0,5 l mléka dává 24 dkg krupice... Mléka bych dala trochu míň, nebo počítejte, že budete sypat a sypat...
Veru
|11. 7. 2014 23:35
Každý schopný kuchař ví, že jeden hrnek znamená 250ml. O šéfkuchařích ani nemluvím. Negramote.
sefkuchar
|24. 4. 2014 17:03
co je to jako za miru jeden hrnek?? to je 200 ml, nebo 250 ml.... negramotnost vareni cechu nikdy nepochopim....
vera
|13. 6. 2013 16:32
Delam krupicove noky uz leta ,ale jen vejce s krupici.Miluji je.Ale ty kalorie
555
|7. 12. 2012 18:59
<3 <3
zzdzjtdzjdzjt
|7. 12. 2012 18:58
;-) ;-)
Šárka
|13. 7. 2012 13:46
Jednoduché, rychlé a dobré, jsem zvědavá co na ně řeknou mí chlapi. Díky za recept. ;-)
Kaťule
|13. 7. 2011 13:42
Právě baštím přelité pudinkem a posypané vanilkovým cukrem - mňamka <:-)
Jsem z toho trochu zmatená - v ingrediencích není vejce, v komentářích se vejce řeší... já tyto noky také znám s vejci (v podstatě jde o odpalované těsto), takže se ptám: Nechybí tu náhodou vejce v ingrediencích???
Simča S.
Náš mladej(nejen) je má rád přelité pudinkem nebo sypané skořicí...:-)
Martina Uhlichová
|14. 6. 2010 12:11
Doplňuji poměr surovin: na 1/2 litru mléka je to 12dkg másla a 24dkg hrubé krupice, osolit a vymíchat hutnou směs. Do vychladlé vmíchat 2 celá vejce. Tento recept je v naší rodině velmi oblíbený, z těsta tvarujeme kulaté knedlíky o průměru asi 5-6cm, ty se pak vaří cca 10minut a uvařené rozkrojí na poloviny. Bez těchto knedlíků politých čerstvými rozmačkanými nebo rozmixovanými jahodami se smetanou si toto roční období vůbec nedovedu představit. Děti ovšem toto mé nadšení příliš nesdílejí, jejich maximálním kompromisem jsou krupicové knedlíky posypané cukrem se skořicí a polité rozpuštěným máslem. Knedlíky se dají i naplnit - babička do těsta balila kousky jablek a pak je vařila také cca 10min a podávala s cukrem a skořicí nebo s nastrouhaným tvrdým tvarohem.
ala Slavíková
|12. 6. 2007 15:02
Dobré je nasladko, polít den dobředu naloženýma, rozkrojenýma jahodama s cukrem a ozdobit ne do tuha našlehanou šlehačkou.
Soňa
|20. 7. 2005 09:26
Vejce dávám pouze 1. Těsto ale nechám vychladnout na stole, pak zapracuji vejce a vyválím váleček, který nakrájím na kousky a vařím v osolené vodě až vyplavou - asi 3 minuty. Je to vynikající příloha hlavně k telecímu nebo vepřovému guláši.