Mladé cukety nakrájíme na tenké plátky na struhadle nebo pomocí škrabky. Plátky dáme do cedníku, osolíme více než obvykle a promícháme - uvolněná voda z cuket většinu soli odplaví. Takto připravené plátky cuket necháme na cedníku alespoň půl hodinky, ale když je necháme déle, nic se nestane. Poté přebytečnou tekutinu, ze změklých plátků cukety, ještě vymačkáme.
2
Vody zbavené plátky dáme do mísy, přidáme pepř, sušený česnek, majoránku, nadrobno pokrájenou slaninu a promícháme. (Již nesolíme.) Přidáme vejce, opět promícháme a nakonec řádně zapracujeme i mouku.
Směs odebíráme z mísy lžící a klademe do pánve s rozpáleným tukem. Smažíme z obou stran dozlatova, placičky odkládáme na ubrousek, kde necháme odsát přebytečný tuk.
Placičky po osmažení podáváme s tatarkou nebo česnekovým, zázvorovým či bylinkovým dipem. Výborné jsou jak za tepla, tak i za studena. Navíc díky tomu, že jsme cuketu pokrájeli na plátky a nenastrouhali, zůstanou placičky krásně křupavé.
5
Placičky můžeme podávat i jako netradiční přílohu, například tam, kde bychom podávali bramboráčky. Kdo chce placičky bezmasé, vynechá slaninu. Pokud chceme, pro obměnu můžeme dochutit placičky muškátovým květem, strouhaným sýrem a šunkou.