Tradiční dozlatova usmažené bramboráky vonící česnekem a majoránkou zná každý. Zkuste je ale podávat s domácím křupavým zelným salátem s mrkví a pořádnou dávkou řeckého smetanového jogurtu.
Připravte zelný salát. Obě zelí nakrouhejte na velmi tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zelí dejte do mísy, zasypte cukrem a solí a důkladně rukama promačkejte, zelí zkřehne. Mrkev přidejte k zelí spolu s olejem a nasekaným koprem, promíchejte a dejte odležet do ledničky.
2
Polovinu brambor nastrouhejte najemno, druhou polovinu nahrubo, dejte je do cedníku a důkladně rukou vymačkejte, abyste se zbavili vody. Nastrouhané brambory dejte do mísy, přidejte mouku, vejce, mléko, sůl, utřený česnek, majoránku a dobře promíchejte.
V pánvi rozehřejte tolik tuku, aby vytvořil souvislou, asi milimetrovou vrstvu. Lžící či naběračkou nalévejte těsto, tvořte ne moc silné placky a smažte je z obou stran dozlatova. Bramboráky podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a poctivou dávkou zelného salátu. Vše ještě dochuťte pepřem.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)