ks
ryba
(filety, jakákoliv pevná ryba, např. siven)
2
ks
kedlubna
větší, oloupané, zbavené dřevnatých částí a nakrájené na kousky (několik lístků si ponechte)
sůl
muškátový oříšek
(čerstvě nastrouhaný)
5
lžíce
máslo
(nechte rozpouštět na pánvi, až zezlátne a začne oříškově vonět)
4
lžíce
hladká mouka
citronová šťáva
Na pyré
1
lžíce
máslo
(studené)
150
ml
zeleninový vývar
50
ml
smetana ke šlehání
1
špetka
citronová kůra
1
lžíce
petrželka
Postup přípravy receptu
1
Kousky kedluben povařte na mírném plameni ve vývaru, asi 20 minut. Vývar slijte a většinu rozmixujte s asi pětinou kedlubnových kousků, smetanou, citronovou kůrou, petrželkou a studeným máslem na pyré. Dochuťte pepřovou solí, muškátovým oříškem a ještě znovu prohřejte. Zbylé kousky kedlubny promíchejte s lístky, zhnědlým máslem a dochuťte pepřovou solí a muškátovým oříškem.
2
Kousky filetů obalte v mouce a na středním plameni osmažte kůží dolů ve 2 lžících zhnědlého másla, přesně 2 minuty. Otočte a smažte ještě 1 minutu, přidejte zbylé máslo, zakápněte citronovou šťávou.
3
----
4
//Recept od bavorského šéfkuchaře Alfonse Schuhbecka//