Kroupy namočíme alespoň na dvě hodiny do studené vody, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme, necháme okapat. Pokud chceme, můžeme kroupy propláchnout převařenou osolenou vodou.
2
Na oleji (sádle) si osmažíme dvě velké pokrájené cibule, přidáme okapané zelí, které osolíme, dle chuti zasypeme cukrem a pod poklicí podusíme doměkka (ne příliš). Pokud je třeba, můžeme během dušení podlít troškou vody.
3
Uzené maso pokrájíme na menší kousky, které přidáme k podušenému zelí a necháme prohřát.
4
Vše ve větším hrnci smícháme, dle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.
5
*Uzené maso můžeme na malém množství sádla osmažit místo prohřívání v zelí.
6
*Uzené maso můžeme nahradit pečeným bůčkem nebo pleckem.