Směska: Do hrnku vyklepneme vejce, vložíme tavené sýry, špetku soli a trochu vody či mléka. Celou směs pořádně promícháme.
2
Samotný nákyp: Kroupy namočíme na alespoň 2 hodiny do vody, aby nabobtnaly. Na pánvi s olejem osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Mezitím si nakrájíme na kousky rozmraženou makrelu a do jiné misky také rajčata. Slijeme kroupy. Vezmeme menší zapékací mísu, jejíž dno zaplníme asi polovinou krup. Posolíme a posypeme drcenou bazalkou. Na vrstvu naklademe kousky rajčat (asi polovinu misky) a dále kousky makrely smíchané s osmahnutou cibulí a česnekem. Tuto vrstvu opět posolíme a posypeme bazalkou a poklademe na ni zbylé kroupy, které zase posolíme a posypeme bazalkou. Vrstvu zakryjeme zbylými kroupami, na které naklademe zbytek rajčat a celý pokrm ještě posolíme a posypeme bazalkou. Před vložením do trouby pokrm zalijeme dříve připravenou směskou. Pečeme asi při 200°C po dobu 30 - 45 min. Poté podáváme.