Očištěné kuře naporcujeme na menší díly (křídla, paličky...) a kostru použijeme na polévku, případně použijeme rovnou paličky... Maso osolíme, případně okořeníme dle vlastní chuti, můžeme potřít česnekovou pastou, posypat paprikou... a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Klademe do pekáčku vytřeného tukem, kde připravené kuře pocákáme olejem nebo rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, během pečení můžeme dle potřeby otočit. Pokud se nám nechce s kuřetem obalovat, můžeme ho upéct klasicky, na másle a cibuli (česneku), kdy díly občas přelijeme výpekem a podléváme dle potřeby.
Na drobně pokrájené slanině osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, ke konci smažení nasypeme rozvonět i nasekaný česnek, přidáme zelí, mírně osolíme, osladíme dle chuti, promícháme a dusíme pod poklicí na mírném ohni cca 10 minut. Podlévat není nutné, přidáním cukru zelí pustí šťávu, která nám na pomalé dušení postačí. Je-li třeba, dle chuti ještě osladíme a dosolíme. Když máme zelí podušené, přisypeme do něj předem uvařené kroupy, promícháme a necháme prohřát.