Kroupy propláchneme a zhruba na dvě hodiny namočíme do studené vody. Pak je uvaříme doměkka ve slané vodě a scedíme.
2
Na oleji nebo sádle osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova, ke které přidáme osmažit i pokrájenou slaninu (anglickou, gazdovskou, moravskou...) nebo uzené maso (krkovici, plec, maso z uzených žeber...). Po osmažení masa přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek s paprikou a následně přisypeme okapané zelí.
3
Osolíme, opepříme a dle vlastní chuti přidáme trochu cukru. Na mírném plameni, pod poklicí podusíme zelí cca 5 minut.
4
Do zelné směsi vmícháme scezené kroupy, vše společně prohřejeme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.
5
Pokud zelné kroupy zbudou, chutnají dobře i vychladlé, za pokojové teploty.